Excursie Bende van Acht – Oosterhouw & Waddenmax

Op woensdag 8 februari 2017 is een groep van 26 kleinschalige ondernemers uit De Marne met de Bende van Acht op stap geweest. Dit keer is een bezoek gebracht aan Oosterhouw in Leens en WaddenMax in Hornhuizen.

Verslag Nicolette Hetzler
Oosterhouw heeft sinds eind 2016 een nieuwe beheerder: Wilbert van de Kamp (28). Wilbert is in korte tijd al in staat gebleken het, statige, bijna 150 jaar oude huis nieuw elan te geven. Hij is niet alleen een goede kok maar ook een uitermate relaxte gastheer, iedereen is welkom. Kom met een plan en hij bekijkt niet of, maar hoe het uit te voeren is. Zijn doel is om het verhaal van het huis onder de aandacht te brengen en mensen iets verrassends mee te laten maken, mensen met elkaar in gesprek te brengen.

Behalve Oosterhouw, heeft Wilbert nog een aantal andere projecten lopen. Omapost (een makkelijke manier om je offline oma, of opa, een echte kaart te sturen) is daar een van. Maar ook bij het jaarlijkse aardappelfeest in Hornhuizen is hij nauw betrokken. Oude tradities houdt hij in ere. Op 11 & 12 maart 2017 is het jaarlijkse sneeuwklokjes weekend op Oosterhouw gepland en uiteraard serveert ook Wilbert het hemelse sneeuwklokjes gebak.

 
Na Oosterhouw is de stoet richting Waddemax getrokken. Mieke Frijters, die samen met haar man Ben van Tilburg de boerderij bestiert, vertelde, vóór de rondleiding door de stallen en zuivelruimte, kort de geschiedenis van het familiebedrijf. De ouders van Ben kwamen in 2002 naar Hornhuizen en in 2007 namen Ben en Mieke de biologische melkveehouderij over.

Inmiddels hebben ze ook het keurmerk BD (biologisch-dynamisch) wat inhoudt dat niet alleen het voer van de dieren maar ook het welbevinden van de koeien hoog in het vaandel staat. Een bezoekje aan de stal maakte in een klap duidelijk dat de dames inderdaad niets te mopperen hebben. Sinds 2010 maken Mieke en haar schoonmoeder toetjes van de melk die rechtstreeks van de koe komt en inmiddels experimenteren ze ook al enkele jaren met het maken van kaas. Alle producten worden aan huis verkocht maar ook bij winkels in de omgeving zijn de overheerlijke verse kwark en yoghurt te koop.

Meer uit de gemeente

Herberg het Klooster – voor ONTWIKKELING en ZIJN

Wij, Marlies en Inge Pastoor-Schultze, wonen en werken sinds 8 augustus 2018 in het klooster van Kloosterburen, waar we 18.08.18…

Lees verder

Robertine Romeny – Biografische verkenningen

Robertine Romeny woont in Mensingeweer en heeft een praktijk als biografisch coach en docent van cursussen autobiografisch schrijven. Lees verder

Lees verder

Hanna van der Linden – volop in beweging

Hanna van der Linden woont sinds mei 2017 in Kleine Huisjes, bij Kloosterburen. Daarvoor woonde ze in Amsterdam waar ze…

Lees verder