Ede Staal

Ede Staal werd op 2 augustus 1941 geboren in Warffum en groeide op in Leens. Hij was al jong muzikaal. Op zijn vijfde begon hij met een mondorgeltje en later speelde hij trompet bij de Leenster fanfare waarvan zijn opa dirigent was.

Na de middelbare school ging hij medicijnen studeren in Groningen maar omdat hij toch meer affiniteit bleek te hebben met talen, switchte hij naar Engels. In 1974 bracht hij een Engelstalige plaat uit die totaal niet aansloeg maar Ede liet zijn hoofd niet hangen en behaalde in 1982 met Groningse liedjes zijn eerste succes. Zijn nummer ‘Mien Toentje’, dat gebruikt werd als herkenningsmelodie van een bekende moestuinrubriek op Radio Noord, werd enorm populair. Dat betekende zijn doorbraak. In 1984 bracht hij vier Groningstalige nummers uit op de plaat ‘man, man, man wat ’n boudel’ en al snel kreeg hij de status ‘Volkszanger van Groningen’. In december van datzelfde jaar kwam zijn eerste LP ‘Mien Toentje’ uit. De plaat sloeg in als een bom waardoor zijn populariteit steeg tot ongekende hoogte. Voor optredens was hij echter nauwelijks te porren. Op 22 juli 1986 overleed Ede Staal in Delfzijl aan de gevolgen van longkanker. Posthuum verscheen zijn tweede LP ‘As vaaierwoorden’.

Ook landelijk werd (en wordt) de muziek van Ede Staal gewaardeerd. Enkele van zijn nummers zijn gebruikt in de film ‘De Poolse Bruid’ die opgenomen is in De Marne. Acteur Marcel Hensema had in 2013 een one-man show ‘Mijn Ede’ en schrijfster Charlotte Mutsaers gebruikte muziek van Ede Staal in haar luisterboek ‘Cheese’. Her en der in de provincie Groningen zijn standbeelden en monumenten opgericht ter nagedachtenis aan deze populaire Groningse zanger.

In de bibliotheek van Leens is een permanente expositie over Ede Staal en op zaterdag 17 september 2016 vindt, eveneens in Leens, het eerste Ede Staal Muziek Festival plaats.

Meer info: www.edestaal.nl

Meer uit de gemeente

Het Theresiagesticht in Kloosterburen

Deze carnavaleske activiteiten in Kloosterburen duiden natuurlijk op katholicisme. Kloosterburen kent -hoe verrassend- dan ook een geschiedenis waarin kloosters een…

Lees verder

VIDEO | Afsluiting van de Lauwerzee

Henk Rispens, voormalige visser uit Zoutkamp, over de gevolgen van de afsluiting van de Lauwerszee (1959).Lees verder

Lees verder

VIDEO | De Lauwerzee is dicht – archiefbeelden

Fragmenten uit de 'De Lauwerszee is dicht', een film van Han de Vries over de afsluiting van de Lauwerszee in…

Lees verder