Het Theresiagesticht in Kloosterburen

Deze carnavaleske activiteiten in Kloosterburen duiden natuurlijk op katholicisme. Kloosterburen kent -hoe verrassend- dan ook een geschiedenis waarin kloosters een grote rol spelen. Dit artikel gaat over het Theresiagesticht, een zusterhuis gebouwd in de twintigste eeuw.
Kloosterburen-1925-het-klooster-Sint-Theresia
De foto’s worden aangeleverd door Hans Zant.  Artikel van Sanne Meijer.

Afgelopen weekend was Kloosterburen niet zomaar Kloosterburen – want het was namelijk carnaval! Afgezien van Ter Apel is Kloosterburen het enige dorp in de provincie Groningen met een eigen carnavalsvereniging. Kloosterburen heet tijdens het carnavalsweekend dan ook ‘Krönkeldörp’.

002-kloosterburen-1927Het dorp Kloosterburen is een katholieke enclave in het overwegend protestantse Noord-Groningen. In de twaalfde eeuw werd hier het klooster Sint-Johannes Evangelista gebouwd, ook wel Oldenclooster genaamd. Een eeuw later kwam hier het nonnenklooster Nijenklooster bij. Van beide kloosters is niets meer terug te vinden, maar het dorp heeft zijn katholieke karakter niet verloren. In tegendeel: de in de negentiende eeuw gebouwde katholieke kerk is bijzonder groot en heeft met haar 56 meter hoge toren de hoogste kerktoren van het Groninger Ommeland.

004-Kloosterburen-1930-Theresiastichting-hondekarNadat de aartsbisschop van Utrecht en de bisschop van ’s Hertogenbosch hun toestemming hadden verleend, werd er opnieuw een klooster gesticht in Kloosterburen. In 1926/27 werd aan de Damsterweg een zusterhuis gebouwd door de Rooms-Katholieke kerk, dat bekend stond als het Theresiagesticht. De eerste zusters arriveerden op 27 april 1927. Grappig feitje: de pastoor verwachtte de dames pas een dag later en had voor de 28e april een feestelijk welkom voorbereid.

003-Kloosterburen-1928-Rooms-Katholieke-zusterhuis-Sint-Theresia-1-1024x623De zusters begonnen gelijk met hun werk. Het Sint-Theresiahuis werd een pension voor zieken. De zusters zorgden niet alleen voor de pensiongasten, maar namen ook het werk van de kleuterschool, naaischool en wijkverpleging op zich.

Zo burgerden de zusters al snel in. De volgende veertig jaar bleven ze hun harde werk voort zetten. Maar tijden veranderden. Moderne communicatiemiddelen en –technologie deden hun intrede en de kerk werd steeds minder populair. In 1967 veranderden de dames hun zusterkleding voor burgerkleding. Daarnaast werden de zusters ook ouder en geleidelijk aan niet snel meer vervangen door jonge zusters. Het klooster verloor in de late zestiger jaren zijn functie en is nu een hotel.

005-Kloosterburen-1938-Zilveren-feest-van-zuster-Madeleine-van-het-Sint-Theresiahuis-1024x740
Met dank aan Sanne Meijer: www.sannemeijeronderweg.nl

Meer uit de gemeente

Landgoed en Borg Verhildersum

Borg Verhildersum werd, na het vertrek van de laatste bewoners in 1953, opengesteld voor publiek. De schitterend ingerichte kamers bieden…

Lees verder

Ede Staal

Ede Staal werd op 2 augustus 1941 geboren in Warffum en groeide op in Leens. Hij was al jong muzikaal.…

Lees verder

VIDEO | Afsluiting van de Lauwerzee

Henk Rispens, voormalige visser uit Zoutkamp, over de gevolgen van de afsluiting van de Lauwerszee (1959).Lees verder

Lees verder