Anno Smith – keramist

De Groninger keramist Anno Smith (1915 – 1990) heeft veel naoorlogse woningbouw met figuratieve tegeltableaus en objecten mogen versieren, onder andere in de West-Indische Buurt en de Rivierenbuurt in Groningen. Zijn kunst werd ook veelvuldig in en op openbare gebouwen en in de openbare ruimte toegepast, onder andere in Heerenveen en Diever.

AnnoSmith_2In Westernieland horen twee van zijn werken thuis: Een moziëktableau, voorstellend drie uiltjes als teken van wijsheid, geplaatst op de gevel van voormalige basisschool (nu woon- en werkgebouw) De Oelesprong, Jan Heidemastraat 13.

Een plaquette op de zijgevel van een blok corporatiewoningen aan de Addingalaan, ter herinnering aan het duizendwoningenplan 1950, bedoeld om in de provincie Groningen in korte tijd de woningnood te lenigen. Die plaquette staat tijdelijk in opslag bij wooncorporatie Wierden en Borgen en wacht op herplaatsing in het dorp. De woningen zijn in 2010 vervangen door nieuwbouw.

AnnoSmith_1

Meer uit de gemeente

Museum de Eenhoorn

In 2018 hebben Bruce de Jonge en Astrid Koper zich in het oude stationsgebouw van Ulrum gevestigd. Daar openden zij…

Lees verder

Constanze Cromwell – Tegelkunst en PolyGlassArt

Constanze heeft zich gespecialiseerd in de Tegelkunst en op het gebied van PolyGlassArt. Zij laat zich in haar werk inspireren…

Lees verder

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende…

Lees verder