Kerk van Niekerk in 360 graden

Interieur van de kerk van Niekerk. Klik op de foto om te draaien, links, rechts, beneden en boven. 

Interior N=kerk Niekerk Spherical Image – RICOH THETA

 

De kleine, rechtgesloten zaalkerk van Niekerk is gebouwd in de 13e eeuw. Door verbouwing en bepleistering in de loop der jaren, zijn de oorspronkelijke kenmerken daarvan helaas niet meer te zien. In 1629 werd de kerk grondig verbouwd onder verantwoordelijkheid van Ewert Lewe, collator van de kerk. De steen boven het portaal memoreert deze verbouwing die bekostigd kon worden van het fortuin dat Lewe vergaard had met het kapen van de Zilvervloot.

Er is in de kerk echter nog genoeg over gebleven dat het bekijken waard is. Het Eenklaviers orgel bijvoorbeeld. Dat werd in 1883 gebouwd door de firma P. Van Oeckelen en Zonen en heeft boven op de kas twee grote kraaien die je van dichtbij kunt bekijken door met je muis over de foto te bewegen.

Als je doorbeweegt naar het plafond zie je dat de zoldering een bakstenen vloer is waarvan de stenen direct op de eikenhouten moer- en kindbinten zijn gelegd. Van dit soort bijzondere vloeren is slechts een handjevol overgebleven in Groningen.

Andere blikvangers in de kerk zijn de herenbank uit 1680 met wapens van de familie Van Inn- en Kniphuisen, de Lewede preekstoel en een achttal grafzerken in het middenpad en op het koor.

 

Meer uit de gemeente

Museum de Eenhoorn

In 2018 hebben Bruce de Jonge en Astrid Koper zich in het oude stationsgebouw van Ulrum gevestigd. Daar openden zij…

Lees verder

Constanze Cromwell – Tegelkunst en PolyGlassArt

Constanze heeft zich gespecialiseerd in de Tegelkunst en op het gebied van PolyGlassArt. Zij laat zich in haar werk inspireren…

Lees verder

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende…

Lees verder