Jan en Barbara Geertsema uit Lauwersoog. In 2011 opende Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food International, Proeflokaal ’t Ailand van Goede Vissers – ‘vissers met respect voor de zee’.
Jan en Barbara zijn Goede Vissers, vissers die de bodem, zeezoogdieren en het zeemilieu zo veel mogelijk sparen. Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Jan en Barbara maken onder andere gebruik van de staand-want methode op daartoe zorgvuldig uitgekozen plekken. In zee wordt een staand net geplaatst met mazen die precies groot genoeg zijn voor de vissen die ze op die specifieke plek willen vangen. Te grote vissen komen niet vast te zitten, te kleine vissen zwemmen er doorheen. Hierdoor is er eigenlijk heel weinig bijvangst.
De vis die ze op deze manier vangen verkopen ze op markten in Utrecht en Amsterdam, maar ook in hun informatie- en vislokaal ’t Ailand in Lauwersoog. Daar kun je niet alleen super verse vis krijgen, maar je kunt je meteen alles laten uitleggen over de werkwijze van de Goede Vissers. Want ook dat is een belangrijk deel van hun gedrevenheid om op een verantwoorde manier lekkere vis te serveren. Ook kun je met Jan en Barbara mee op wadvistocht zoals mee op harderjacht, oesters rapen of slikslede rijden op het slik. Of volg een workshop in de buitenlucht of lekker binnen in de gekoelde viswerkplaats a.k.a. fileerlokaal. Denk aan een workshop vis fileren, roken of koken of leer zeewier verwerken.
Ailand is direct gelegen aan de Waddenzee aan de Haven 49A te Lauwersoog. Elke vrijdag en zaterdag en zondag restaurant geopend van 11:00-19:00 (winter) 20:00 (zomer seizoen april-sept).
Meer info:
ailand.nl
wadvistochten.nl