De Gebroeders Luden

De Gebroeders Luden is in 1965 gebouwd op de werf van de Gebroeders Niestern te Delfzijl en meet 21 bij 4 meter met een diepgang van 1,40 meter.
luden_web

De voortstuwing gebeurt door middel van twee vijf blads schroeven welke aangedreven worden door elk een 8 cilinder Kromhout motor, Type 8TS117.

Zij kwam in de vaart op het station Oostmahorn als opvolger van de legendarische zelfrichtende reddingsboot Insulinde. Toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten is de Gebroeders Luden naar Lauwersoog verhuisd. Van 1996 tot 2006 was de Gebroeders Luden in IJsland actief. In 2006 is de ‘Stichting tot Behoud’opgericht en is de Gebroeders Luden aangekocht van de KNRM. De missie is om de reddingsboot in een zo origineel mogelijke staat te houden en een bijdrage te laten leveren aan de promotie van het belangrijke werk van de KNRM.

Om dit te realiseren zijn er donateurs en sponsoren nodig. Andere inkomsten worden gegenereerd door De Gebroeders Luden te verhuren voor diverse activiteiten, vaartochten, familiefeestjes, teambuilding en asverstrooiing op zee. De stichting streeft naar een kostendekkende exploitatie en heeft geen betaalde functionarissen. Bestuursleden en medewerkers zijn allen vrijwilligers, ieder met een eigen deskundigheid en relatienetwerk.

www.gebroeders-luden.nl

Meer uit de gemeente

Zomerse kunst- en tuinenroute op het Groninger Hogeland 2019

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute…

Lees verder

Werken aan de Dorpen

De komende 2 jaar wil gemeente De Marne met het project ‘Werken aan de Dorpen’ de inwoners helpen met leefbaarheids-en…

Lees verder

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende…

Lees verder