Anno Smith – keramist

De Groninger keramist Anno Smith (1915 – 1990) heeft veel naoorlogse woningbouw met figuratieve tegeltableaus en objecten mogen versieren, onder andere in de West-Indische Buurt en de Rivierenbuurt in Groningen. Zijn kunst werd ook veelvuldig in en op openbare gebouwen en in de openbare ruimte toegepast, onder andere in Heerenveen en Diever.

AnnoSmith_2In Westernieland horen twee van zijn werken thuis: Een moziëktableau, voorstellend drie uiltjes als teken van wijsheid, geplaatst op de gevel van voormalige basisschool (nu woon- en werkgebouw) De Oelesprong, Jan Heidemastraat 13.

Een plaquette op de zijgevel van een blok corporatiewoningen aan de Addingalaan, ter herinnering aan het duizendwoningenplan 1950, bedoeld om in de provincie Groningen in korte tijd de woningnood te lenigen. Die plaquette staat tijdelijk in opslag bij wooncorporatie Wierden en Borgen en wacht op herplaatsing in het dorp. De woningen zijn in 2010 vervangen door nieuwbouw.

AnnoSmith_1

Meer uit de gemeente

VIDEO | Houten platencamera van fotograaf Caroline Penris

Eenrum. Naast digitale fotografie maakt Caroline foto's met een antieke balgcamera uit 1900. Caroline neemt ons mee terug in de…

Lees verder

Roel Stolvoort, geïnspireerd door De Ploeg

Opening van een expositie van schilderijen van kunstenaar Roel Stolvoort. Roel vertelt over zijn werk, stijl en onderwerpkeuze, geïnspireerd door…

Lees verder

Caroline Penris – fotograaf

Of het nu gaat om een portret of een documentaire serie: mensen zoals ze zijn in hun gewone bijzonderheid, dat is…

Lees verder