Kerk van Niekerk in 360 graden

Interieur van de kerk van Niekerk. Klik op de foto om te draaien, links, rechts, beneden en boven. 

Interior N=kerk Niekerk Spherical Image – RICOH THETA

 

De kleine, rechtgesloten zaalkerk van Niekerk is gebouwd in de 13e eeuw. Door verbouwing en bepleistering in de loop der jaren, zijn de oorspronkelijke kenmerken daarvan helaas niet meer te zien. In 1629 werd de kerk grondig verbouwd onder verantwoordelijkheid van Ewert Lewe, collator van de kerk. De steen boven het portaal memoreert deze verbouwing die bekostigd kon worden van het fortuin dat Lewe vergaard had met het kapen van de Zilvervloot.

Er is in de kerk echter nog genoeg over gebleven dat het bekijken waard is. Het Eenklaviers orgel bijvoorbeeld. Dat werd in 1883 gebouwd door de firma P. Van Oeckelen en Zonen en heeft boven op de kas twee grote kraaien die je van dichtbij kunt bekijken door met je muis over de foto te bewegen.

Als je doorbeweegt naar het plafond zie je dat de zoldering een bakstenen vloer is waarvan de stenen direct op de eikenhouten moer- en kindbinten zijn gelegd. Van dit soort bijzondere vloeren is slechts een handjevol overgebleven in Groningen.

Andere blikvangers in de kerk zijn de herenbank uit 1680 met wapens van de familie Van Inn- en Kniphuisen, de Lewede preekstoel en een achttal grafzerken in het middenpad en op het koor.

 

Meer uit de gemeente

VIDEO | Houten platencamera van fotograaf Caroline Penris

Eenrum. Naast digitale fotografie maakt Caroline foto's met een antieke balgcamera uit 1900. Caroline neemt ons mee terug in de…

Lees verder

Roel Stolvoort, geïnspireerd door De Ploeg

Opening van een expositie van schilderijen van kunstenaar Roel Stolvoort. Roel vertelt over zijn werk, stijl en onderwerpkeuze, geïnspireerd door…

Lees verder

Caroline Penris – fotograaf

Of het nu gaat om een portret of een documentaire serie: mensen zoals ze zijn in hun gewone bijzonderheid, dat is…

Lees verder