Landgoed en Borg Verhildersum

Borg Verhildersum werd, na het vertrek van de laatste bewoners in 1953, opengesteld voor publiek. De schitterend ingerichte kamers bieden de bezoekers een kijkje in het leven op een landgoed in de 19e eeuw.

De tuin ronverhildersumdom de borg, met daarin bronzen beelden van Eddy Roos, heeft borders met vaste en eenjarige planten, een kruidentuin en er zijn meer dan 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen te bewonderen. De Borgtuin is vrij toegankelijk.

Wanneer je van de borg richting de oude boerderij loopt, passeer je een arbeidershuisje uit 1880. Wie er binnengaat waant zich in de wereld van een landarbeider, meer dan een eeuw geleden. Rondom het huisje liggen de akkers van het landgoed waarop oude landbouwgewassen worden geteeld. De aangrenzende hoogstamboomgaard is een bijzondere collectietuin, met ongeveer 135 unieke fruitrassen uit het 19e eeuwse Groningen.  Grazende Blaarkoppen en Lakenvelders, beide historische veerassen, maken het plaatje compleet en bieden een mooi schouwspel.

In de boerderij op het landgoed worden regelmatig exposities georganiseerd. De oude schuur is geheel ingericht als een Groninger boerderij in de zomer van 1870 en vertelt het verhaal over hoe men er woonde en werkte in de tijd vóór de grote landbouwmechanisatie.

website: www.verhildersum.nl

Meer uit de gemeente

VIDEO | Houten platencamera van fotograaf Caroline Penris

Eenrum. Naast digitale fotografie maakt Caroline foto's met een antieke balgcamera uit 1900. Caroline neemt ons mee terug in de…

Lees verder

Caroline Penris – fotograaf

Of het nu gaat om een portret of een documentaire serie: mensen zoals ze zijn in hun gewone bijzonderheid, dat is…

Lees verder

Ambacht in Het Hogeland

De Marne, sinds januari 2019 Gemeente Het Hogeland, heeft veel inwoners met creatieve beroepen. Maar hoeveel mensen beheersen eigenlijk nog…

Lees verder