Eenrum

eenrum_molen_webHet dorp Eenrum ontstond als agrarische nederzetting in de Romeinse tijd op een door de bewoners gemaakte verhoging, de wierde. Deze moest hen beschermen tegen de zee. Markant punt is de Romaans-Gotische kerk uit de 13e eeuw.  De hoge robuuste toren diende vroeger als baken voor schepen op zee. Rondom de kerk treft de bezoeker de oorspronkelijke historische dorpsstructuur en bebouwing aan. De kerktoren en korenmolen ‘De Lelie’, beide van verre zichtbaar, kenmerken het profiel van Eenrum.

In Eenrum is de geschiedenis nog springlevend en valt zelfs dagelijks te beluisteren. Drie keer per dag luidt vanuit de lantaarn in de toren het zoepenbrijklokje. Dit klokje roept al vanaf 1752 de dorpsbewoners toe dat het etenstijd is. De molen ligt vlakbij de haven. Het water herinnert aan de tijd toen eb en vloed nog vrij spel hadden. Op die plek is het nu heerlijk genieten van het uitzicht op het open licht glooiende kwelderlandschap… tot het klokje van zes uur weer luidt. Maar het is ook nu nog goed leven in dit levendige dorp met een actief verenigingsleven, horeca en winkels en veel evenementen, zoals de Hemelvaartsmarkt, de Kermis, draverijen, grasbaanraces en Spring. Tekst Henk Kral.

Website vereniging dorpsbelangen: www.eenrumonline.nl

Reportages

VIDEO | Houten platencamera van fotograaf Caroline Penris

Eenrum. Naast digitale fotografie maakt Caroline foto’s met een antieke balgcamera uit 1900. Caroline neemt ons mee terug in de tijd en laat zien hoe een portret met deze camera gemaakt wordt. 

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Klompenmakerij Eenrum

In 1900 begon Douwe van der Meulen met het maken van Eenrumer Klompen. Zijn liefde voor het werken met hout deed hem kiezen voor dit ambacht.

Lees verder

VIDEO | Kerken in het landschap

Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.

Lees verder

VIDEO |Galerie Het Raadhuis

Ankie Onnes van Galerie Het Raadhuis in Eenrum.

Lees verder

Kunst & cultuur

Caroline Penris – fotograaf

Of het nu gaat om een portret of een documentaire serie: mensen zoals ze zijn in hun gewone bijzonderheid, dat is wat Caroline Penris fotografeert. Ze maakt met een digitale camera series over uiteenlopende onderwerpen.

Lees verder

Margreet Doornbos ~ kunstenaar

Schilderen, ruimtelijk werk, het is voor beeldend kunstenaar Margreet Doornbos uit Eenrum een proces waar ze graag in duikt. Overal zijn mensen, situaties of dingen die haar kunnen inspireren en fascineren, die de moeite van onderzoek waard zijn, waar ze een nieuw beeld bij wil maken.

Lees verder

Kunsthuis Noordwaarts

Kunsthuis Noordwaarts is een centrum voor kunstbeoefening met een divers aanbod van cursussen, workshops, evenementen en faciliteiten op gebied van beeldende kunst. Daarnaast is er ook een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden en kunstkaarten. 

Lees verder

Jelmer Dijkstra kunstenaar

Het werk van Jelmer Dijkstra is realistisch en herkenbaar. Hij maakt schilderijen met acryl op doek en op paneel. De onderwerpen van zijn schilderijen zijn portretten, bootjes, sagen en legenden; kortom schilderijen met een verhaal. 

Lees verder

Theo Onnes kunstenaar

Theo Onnes is vooral bekend geworden door zijn schilderijen van koeien en geiten maar wie meer werk van Theo Onnes bekijkt, ontdekt een wereld waarin ook landschappen en mensen een grote rol spelen. Hij komt uit een schildersfamilie, zijn grootvader, vader en zus, allemaal schilderen ze. 

Lees verder

Initiatieven

Zomerse kunst- en tuinenroute op het Groninger Hogeland 2019

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute langs vier pleisterplaatsen in het nuchtere noorden.

Lees verder

Aan tafel!

Heb je geen zin om in je eentje te eten of vind je het gewoon leuk om een keer met een geheel nieuw gezelschap aan tafel te gaan, dan zijn er in De Marne genoeg mogelijkheden.

Lees verder

Breicafé Eenrum

Onder het motto ‘Brei je mee?! Haak je aan?!’ richtten Margriet Post en Emma van Dijk in 2014 breicafé ‘De Draad’ in Eenrum op.

Lees verder

Bedrijvigheid

Abrahams Mosterdmakerij en Molen De Lelie – Eenrum

Abrahams Mosterdmakerij
In vroeger tijden kon je in Groningen vele kleine fabriekjes vinden waar kruideniers hun eigen producten maakten. Veel van die bedrijvigheid is inmiddels verdwenen maar Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum hield stand.

Lees verder

Arboretum Notoarestoen Eenrum

Botanische tuin met een bijzondere exotische plantencollectie uniek voor Europa: 600 verschillende soorten rododendrons en 400 uitheemse boomsoorten. Daarnaast onderbegroeiing met stinsenplanten en wilde cyclaam. 

Lees verder

De Kleine Plantage Eenrum

Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum bestaat sinds 1986 en is gespecialiseerd in vaste planten, éénjarige planten, rozen en clematissen. De kwekerij heeft een schitterende, strak vormgegeven tuin die van de kwekerij wordt gescheiden door in een recht geometrisch patroon aangeplante hagen.

Lees verder