Hornhuizen

hornhuizen

Hornhuizen is vermoedelijk ontstaan als een dochternederzetting van het verdwenen dorp ‘De Houw’dat onderdeel was van het kerkdorp Leens. De oudste vermeldingen zijn Howerahusum(1247), Horahusum (1375), Horhusum (ca. 1475) en Hoerhusen (1563). Hornhuizen betekent waarschijnlijk ‘de nieuwe huizen van De Houw’ en dus niet: ‘huizen in de hoek’ (horn), zoals veelal wordt gedacht. Hornhuizen had vroeger een eigen borg, de imposante, maar in 1803 gesloopte Tammingaborg, die ooit bewoond werd door de geslachten Tamminga en Van Meckema.

Hornhuizen heeft een 19e-eeuwse kerk met een 15e-eeuwse toren waarvan men vermoedt dat die in dienst heeft gedaan als baken. De oude kerk uit 1247 is in 1850 vervangen door het huidige gebouw en in de 19e eeuw is een zogenaamde `lantaarn’in de plaats gekomen van de top van de toren. Toren en kerk zijn eigendom van de Stichting Groninger Kerken. Bron Wikipedia en Gemeente De Marne. Bron Wikipedia en Gemeente De Marne.

Vereniging Dorpsbelangen Hornhuizen
p/a Tammingastraat 39
9978 PA Hornhuizen

Reportages

VIDEO | Atelierroute Lauwersland

Een sfeerimpressie van de 25ste ‘Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland’. De route start in het atelier van Aly van der Wal in Zoutkamp.

Lees verder

VIDEO | Tally Kosmeier ~ Galerie Gewaagd

Tally Kosmeier van Galerie Gewaagd vertelt over de galerie in Hornhuizen en één van de exposities. ‘Spanning tussen verschillende uitingsvormen in de kunst door een combinatie van nieuw en bekend talent staan centraal’.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Kunst & cultuur

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. Nog te zien tot mei 2018 in bibliotheek De Marne, Breekweg 2.

Lees verder

Annemarie Mayers ~ keramiek

Voor Annemarie Mayers is kunst creëren een spiritueel proces.

Lees verder

Rein Hesselink kunstenaar

Van zwart/wit tot alles wat daartussen zit. Dàt is wat kunstenaar Rein Hesselink intrigeert. 

Lees verder

Initiatieven

Aan tafel!

Heb je geen zin om in je eentje te eten of vind je het gewoon leuk om een keer met een geheel nieuw gezelschap aan tafel te gaan, dan zijn er in De Marne genoeg mogelijkheden.

Lees verder

Bedrijvigheid

Excursie Bende van Acht – Oosterhouw & Waddenmax

Op woensdag 8 februari 2017 is een groep van 26 kleinschalige ondernemers uit De Marne met de Bende van Acht op stap geweest. Dit keer is een bezoek gebracht aan Oosterhouw in Leens en WaddenMax in Hornhuizen.

Lees verder

Wongema

Wongema is een meerdaagse werkplek voor (kunst- en ontwerp)onderwijs en een tijdelijk onderkomen voor allerhande werkers en vergaderaars.

Lees verder

Annet Kaman – juweeltjes

Het was ergens in de herfst van 2009 dat Annet Kaman toevallig kennis maakte met de kralenhobby; zij had grote houten kralen nodig om in een strook stof te doen en op deze manier een ketting te maken.

Lees verder