Houwerzijl

houwerzijl_dorp_aardappelveldHet wierdendorp Houwerzijl, oudste nederzetting in de Marne, heeft een bewogen geschiedenis. Zo heeft het in de loop der eeuwen heel wat stormvloeden moeten doorstaan.  De naam Houwerzijl dateert uit begin 14e eeuw, lag aan open getijdenwater en had een houten (keer)sluis. Deze was aan de oostzijde van het dorp in de dijk gebouwd. Tijdens de “Allerheiligenvloed” in 1570 is deze weggeslagen en nooit meer hersteld.

Ook het Houwerzijlsterdiep werd later gedempt tot waar nu het knusse haventje is. Het sluismeestershuis, oudste huis van Houwerzijl, staat er nog en is een echte blikvanger. Vroeger was de haven belangrijk voor de aan- en afvoer van vooral landbouwproducten.

Het is een interessant en sfeervol dorp gebleven: veel groen, kleine oude dorpskern, leuke huizen,  rust en ruimte rondom en genoeg mogelijkheden voor iedereen die hier graag woont. Ook het toerisme heeft Houwerzijl ontdekt: veel fietsers, wandelaars en “bootjesmensen”. Het theemuseum  (in de vroegere gereformeerde kerk) met terras en winkel wordt altijd druk bezocht en men maakt graag een wandelingetje door het dorp. Tekst Cobi van den Nouweland

Reportages

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Kerken in het landschap

Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.

Lees verder

VIDEO | Onder de wolken – expositie

‘Onder de wolken’. Autonome sculpturen (van Henk Rijzinga) in en om het dorp Houwerzijl.

Lees verder

Kunst & cultuur

Beeldende installatie Vliedorp

Twaalf grafzerken en een aantal bomen is alles wat rest van Vliedorp: een dorpje dat ontstond in de middeleeuwen.

Lees verder

House for Sale sessions

Korte impressie van Roodehaan Live! MetLinde Nijland en Bert Ridderbos, opgenomen in de Ruimtela Houwerzijl. De opzet van de ‘bordopschoot’ concerten van Roodehaan Live is dat 60-70 gasten kunnen genieten van danwel diner en concert of alleen het concert.

Lees verder

Triona Pers

Triona Pers is een kleine ambachtelijke drukkerij en uitgeverij. Dick Ronner zet boekjes met de hand uit loden en houten letters  en drukt in kleine oplagen. 

Lees verder

Sarah Stiles ~ filmmaker/multimedia

Sarah is werkzaam op het gebied van film, muziek en multimedia. Ze heeft een bijzondere affiniteit met de kunst & cultuur sector en projecten waarin mensen in al hun ‘gewone’ bijzonderheden zichtbaar worden.

Lees verder

Stephen Beale Kunstenaar

Kunstenaar Stephen Beale groeide op onder de rook van Londen maar woont nu in Houwerzijl op het Hoogeland van Groningen.

Lees verder

Nacht van Electra

De Nacht van Electra is een multidiciplinair festival dat zijn inspiratie vindt in het Noord-Groningse landschap. Het land, de zee, de bewoners en het eeuwenoude cultuurlandschap staan centraal in de programmering.  

Lees verder

Jano van Gils

Jano van Gils is een architect, of zoals hijzelf zegt een creatief ruimtelijk conceptueel denker, die sinds kort is neergestreken in het dorp Houwerzijl, waar hij woont en werkt.

Lees verder

Hans Fidom

Hans Fidom is bijzonder hoogleraar Orgelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en leidt aan het Orgelpark in Amsterdam het muziekwetenschappelijke Orgelpark Research Program. 

Lees verder

Peppie Wiersma – artistiek leider, programmeur, musicus

Peppie Wiersma is artistiek leider van o.a. LUDWIG en festival de Nacht van Electra. Zij studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is op vele terreinen in het muzikale veld actief.

Lees verder

Initiatieven

Natuurspeelplaats Houwerzijl

Feestelijke opening ‘Natuurspeelplaats’ Houwerzijl, 26 september 2014. Ontwerp voor het ontmoetingspunt: Alex den Braver. 

Lees verder

Bedrijvigheid

Antiquariaat Zolderman – meer dan boeken

In een bijzonder pand in Houwerzijl zit het veelzijdige bedrijf van Dick Ronner en Flora de Jong.

Lees verder

Janet Frieling – Gekruid en Geroerd & Zeilschip Najade

Janet Frieling uit Houwerzijl is iemand die niet stil kan zitten en steeds weer op zoek is naar nieuwe dingen om uit te proberen. Met haar bedrijf ‘Gekruid en Geroerd’ verzorgt ze bijzondere catering en allerhande workshops.

Lees verder

Frouw Couture – haute couture in Houwerzijl

Aan de Hoofdstraat 46 in Houwerzijl runt Frouwktje Hielkema, internationaal kledingkunstenares, sinds het jaar 2000 haar bijzondere winkel.

Lees verder