Kloosterburen

kloosterburen_straatKloosterburen, dat haar naam dankt aan het Oldeklooster (1175 A.D.) en Nijenklooster (1204 A.D.), is al van ver te herkennen aan de torenspitsen van de katholieke- en de hervormde kerk. De Sint Willibrorduskerk, ontworpen door Pierre J.H. Cuypers en voltooid in 1869 is nog altijd in gebruik en heeft een bezienswaardig interieur.

Het dorp, dat een druk verenigingsleven kent, bruist van de energie. Tijdens carnaval staat Kloosterburen volledig op z’n kop, compleet met optocht en praalwagens en in de zomer is er het spectaculaire biervatrollen. Maar ook voor wie rust zoekt is er genoeg. In de lente en zomer is het heerlijk vertoeven in de Cloostertuin of bij de kinderboerderij. En op twee kilometer wandelen vanaf de dorpskern liggen de kwelders om eens lekker uit te waaien of de stilte te beluisteren.  Tekst Nicolette Hetzler

Reportages

VIDEO | Trude van Assem

Kennismaking met het werk van Beeldend kunstenaar Trude van Assem tijdens het festival ‘Kunst op de deel’ in Kloosterburen.

Lees verder

VIDEO | Atelierroute Lauwersland

Een sfeerimpressie van de 25ste ‘Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland’. De route start in het atelier van Aly van der Wal in Zoutkamp.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Kerken in het landschap

Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.

Lees verder

VIDEO | Carnaval Kloosterburen

Vijf dagen lang carnaval. Het hoogtepunt van ’t carnaval vindt zondagmiddag plaats: de carnavalsoptocht. 

Lees verder

Kunst & cultuur

Constanze Cromwell – Tegelkunst en PolyGlassArt

Constanze heeft zich gespecialiseerd in de Tegelkunst en op het gebied van PolyGlassArt. Zij laat zich in haar werk inspireren door alles in haar omgeving. Naast het maken van haar eigen kunstwerken geeft Constanze workshops en cursussen.

Lees verder

Flos Pol – Kunst vanuit verbondenheid met de natuur

Flos Pol is geboren in Haarlem en opgegroeid in Meppel. Vanaf 2000 is ze werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar, maar vanaf haar 35e heeft ze altijd geschilderd.

Lees verder

Boeken Uitleenpunt in ‘t Olde Heem Kloosterburen

Het Boeken Uitleenpunt is in 2011 opgezet door Stichting SintJan en Dorpsbelangen toen de bibliotheek in Kloosterburen de deuren sloot vanwege bezuiniging.

Lees verder

VIDEO | Gerard Koster – kunstenaar

Zover het oog reikt.’ Bezoek aan atelier van landschapsschilder Gerard Koster tijdens de voorbereiding van zijn expositie. In zijn woonplaats Kloosterburen is Gerard Koster 26 juli 2015 op 82-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Kunst op de Deel

Op de fiets, lopend of met de auto langs kunst in boerenschuren en onderweg bijzondere architectuur meepikken. Dat is Kunst op de Deel.

Lees verder

Arnold Veeman

Arnold is geboren en getogen in het noorden van Nederland. Zijn noordelijke afkomst is onmiskenbaar aanwezig in al zijn muziek: het weidse landschap, uitzichten voorbij de horizon, de sobere, harde en eerlijke instelling van de Groningers.

Lees verder

Anne Wine – kunstenaar

Anne Wine ziet zichzelf als een beeldbouwer en een jutter. De jutter is buiten aan het werk. Zo raapt ze veel van haar materialen op van de straat en tijdens haar wandelingen langs het wad.

Lees verder

Initiatieven

Zomerse kunst- en tuinenroute op het Groninger Hogeland 2019

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute langs vier pleisterplaatsen in het nuchtere noorden.

Lees verder

Kloostertuin Kloosterburen

In het hart van Kloosterburen ligt, op het voormalige terrein van het Norbertijner klooster SintJan, de Kloostertuin met een bostuin, een grote moestuin en een boomgaard.

Lees verder

Aan tafel!

Heb je geen zin om in je eentje te eten of vind je het gewoon leuk om een keer met een geheel nieuw gezelschap aan tafel te gaan, dan zijn er in De Marne genoeg mogelijkheden.

Lees verder

Sint Jan Kloosterburen

Gemeente, zorginstellingen en de woningcorporatie doen een stap terug in Kloosterburen. Dit betekent concreet dat allerlei voorzieningen verdwijnen en dat de bouw van nieuwe huurwoningen stopgezet wordt.

Lees verder

Geschiedenis

Het Theresiagesticht in Kloosterburen

Deze carnavaleske activiteiten in Kloosterburen duiden natuurlijk op katholicisme. Kloosterburen kent -hoe verrassend- dan ook een geschiedenis waarin kloosters een grote rol spelen. Dit artikel gaat over het Theresiagesticht, een zusterhuis gebouwd in de twintigste eeuw.

Lees verder

Bedrijvigheid

Herberg het Klooster – voor ONTWIKKELING en ZIJN

Wij, Marlies en Inge Pastoor-Schultze, wonen en werken sinds 8 augustus 2018 in het klooster van Kloosterburen, waar we 18.08.18 in onze eigen kapel zijn getrouwd! 

Lees verder

Akkerbouwbedrijf Landgoud Kloosterburen

Landgoud is een biologisch familiebedrijf in Kleine Huisjes bij Kloosterburen. De boerderij van Ale Havenga en zijn vrouw Fenna ligt op nog geen kilometer van de kwelder en het wad, midden in gemeente De Marne op het prachtige Hogeland.

Lees verder

Imker Johan Dirks

Heerlijke honing, rechtstreeks van imker Johan Dirks, die vind je in Kloosterburen. Johan imkert inmiddels al sinds 1983. Eerst keek hij vanaf de zijlijn de kunst van het imkeren af bij anderen en toen het vuurtje eenmaal was aangewakkerd volgde hij een bijencursus.

Lees verder

Bij tij en ontij

Bij tij en ontij…. is een antiquariaat tussen kerk en kroeg. Naast literatuur en kookboeken staan er veel boeken over Azië, kunst, religie, filosofie en sociale wetenschappen.

Lees verder