Kruisweg

KruiswegHet dorp Kruisweg ontstond in de negentiende eeuw als woonplaats voor arbeiders die in de nieuwe polders gingen werken. Het werd oorspronkelijk Uilennest genoemd, naar een van de grote boerderijen in de omgeving. Nest heeft in het Gronings echter een vrij negatieve betekenis. Mede daarom koos de gemeenteraad van de voormalige gemeente Kloosterburen in 1923 voor de huidige naam. De naam verwijst naar de oorspronkelijke betekenis van het woord kruisweg, namelijk kruispunt, omdat het is ontstaan op een kruispunt van wegen, namelijk waar de weg van Kloosterburen naar Hornhuizen de weg van Leens naar de kust kruist.

In 2011 is er een boek over Kruisweg verschenen, De doorloop van Kruisweg 1850-2010. Dit boek, geschreven door P vd Ploeg, gaat over de ontstaangeschiedenis van Kruisweg. Een boek met veel foto’s van vroeger en nu en anekdotes. Bron Wikipedia. Foto Alex Boerema.

Website Dorpsbelangen kruisweg

Reportages

VIDEO | Tico Top, beeldhouwer

Momentopname (live uitgezonden) – op bezoek in het atelier bij Tico Top. Houtsnij- en beeldhouwwerk.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Tulpenfair Kruisweg

Tulpenfair Kruisweg, de kassen gaan open voor publiek. Met Gert Werkman van dorpsbelangen Kruisweg.

Lees verder

Kunst & cultuur

Gerlof Alves – Feestelijke hobbies

Al 25 jaar lang verzamelt Gerlof Alves uit Kruisweg kerststallen en winterlandschappen. Van alle onderdelen die hij her en der op de kopt tikt maakt hij steeds nieuwe taferelen.

Lees verder

Wil van Donselaar ~ kunstenaar

Wil van Donselaar woont en werkt sinds 2006 in Kruisweg/Kloosterburen. Zij maakt keramiek en schildert, maakt monoprints en collages. Het werk is verrassend en origineel, en laat zich niet in kaders vangen.

Lees verder

Alex Boerema – fotograaf

Alex Boerema (1963) is, naast professioneel systeembeheerder, fotograaf in hart en nieren.

Lees verder

Bedrijvigheid

Alma Huisken en Doortje Stellwagen ~ De Groene Luwte

Alma Huisken is (bekroond) culinair journalist en auteur van meerdere boeken. Doortje Stellwagen is psychosociaal therapeut en fotograaf.

Lees verder