Lauwersmeer

Lauwersmeer_fence

Het Lauwersmeer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland en is ontstaan in 1969 toen de Lauwerszee, vanwege de angst voor overstromingen, werd afgesloten. Op de vroegere zeebodem vormde zich een prachtig nieuw landschap met bijzondere flora en fauna. In 2003 kreeg het gebied daarom de status ‘Nationaal Park’. Het Nationaal Park Lauwersmeer is, vanwege de vele bijzondere vogels die er gespot kunnen worden, een fantastische plek voor vogelaars. Net als de zeearend zijn de Schotse hooglanders en Konikpaarden die rondom het Lauwersmeer grazen spectaculair om te zien.

Zie ook video Lauwersmeer

Reportages

VIDEO | Uitwaaien tussen meer en zee! Belevingstocht Lauwersom

Gedeputeerde Henk Staghouwer van Provincie Groningen opent de nieuwe belevingstocht Lauwersom. De tocht gaat langs de mooiste plekjes in Lauwersoog, verbindt het Lauwersmeer met Werelderfgoed Waddenzee en maakt van de provinciale weg een overbrugging tussen de meerzijde en de zeezijde.

Lees verder

VIDEO | Noordelijk Pinkster Kamp

Elk jaar, tijdens het pinksterweekend, vindt op het het terrein van Defensie in de Marnewaard bij Lauwersoog het grootste scoutingkamp van Europa plaats. Meer dan 3600 leden van scoutinggroepen uit Noord Nederland slaan daar dan hun tenten op.

Lees verder

VIDEO | Vogelkijkhut Jaap Deensgat, Lauwersmeer

Het nationaal Park Lauwersmeer is bij uitstek een paradijs voor vogelliefhebbers. Omdat de polders echter niet toegankelijk zijn voor publiek is de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat een ideale locatie om de vogels ongestoord te bekijken. Jaap van Rotten is hier dan ook vaste gast.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Afsluiting van de Lauwerzee

Henk Rispens, voormalige visser uit Zoutkamp, over de gevolgen van de afsluiting van de Lauwerszee (1959).

Lees verder

VIDEO | De Lauwerzee is dicht – archiefbeelden

Fragmenten uit de ‘De Lauwerszee is dicht’, een film van Han de Vries over de afsluiting van de Lauwerszee in 1969.

Lees verder

Zeearend, beeld in het Lauwersmeer

 Zeearend, beeld van Marketing Groningen in het Lauwersmeer.

Lees verder

VIDEO | Korte boswandeling in het Lauwersmeer

Een korte boswandeling in het Lauwersmeer met jr. boswachter Rinus de Jong van Staatsbosbeheer.

Lees verder

Het vaargebied: Lauwersmeer!

Het Lauwersmeer ligt op de grens tussen Friesland en Groningen, helemaal bovenin de kaart van Nederland. Wist je dat het Lauwersmeer het noordelijkst gelegen zoetwatermeer van Nederland is?

Lees verder

VIDEO | Momentje Lauwersmeer

De Zoutkamperril ergens tussen Zoutkamp en Lauwersoog, de ZK28, Schotse Hooglanders & konikpaarden.

Lees verder

Jan Willems staatsbosbeheer

Archief – Interview met voormalig boswachter Jan Willems over het Lauwersmeer en het nieuwe activiteitencentrum.

Lees verder

Kunst & cultuur

Dark Sky Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is het tweede Dark Sky Park van Nederland geworden en heeft het predicaat Dark Sky Park gekregen! De International Dark Sky Association wil op deze manier de duisternis koesteren en beschermen. 

Lees verder

Vogelkijkhut Jaap Deensgat

Het nationaal Park Lauwersmeer is bij uitstek een paradijs voor vogelliefhebbers. In dit natuurgebied met eilandjes, plassen, grasland en rietkragen broeden vele vogelsoorten en komen tienduizenden grauwe, kol- en brandganzen de winter doorbrengen.

Lees verder

Activiteitencentrum NP Lauwersmeer

Activiteiten en startpunt om het Nationaal Park te verkennen. 

Lees verder

Wad’n Klank – Lauwersmeer

Wad’n Klank is de meest noordelijk gevestigde jachthoornblaasgroep in Nederland. Door de geografische ligging hebben zij een speciale band met de (wadden)zee, het Lauwersmeer, de friese en groninger polders.

Lees verder