Lauwersoog

schepen_lauwersoog_stiles

Lauwersoog is een belangrijke vissershaven en ligt op de grens van de Waddenzee en het Lauwersmeer – de meest noordelijk gelegen visserijhaven van Nederland. Het dorp is na 1969 ontstaan, na de indijking van de Lauwerszeetot het Lauwersmeer. Lauwersoog is vooral bekend als vertrekplaats van de veerdienst naar Schiermonnikoog en is te bereiken via de N361.

Lauwersoog is een belangrijke vissershaven (lettercode: LO) en heeft een eigen visafslag. Een gedeelte van de vissersvloot van Urk (met lettercode UK) heeft als thuishaven Lauwersoog. Ook veel Deense vissers leggen regelmatig aan in Lauwersoog. Het dorp en de haven zijn zeer geliefd bij dagjesmensen, ook vanwege de mogelijkheden om verse vis te eten.

Tot het dorp behoort tevens de wijk Robbenoort, genoemd naar de zandplaten Robbenplaat en de Oort. Een andere betekenis van Oort is eiland. Tijdens de sluiting van de Lauwerszee, toen Lauwersoog nog een werkhaven vormde, werd de haven Oorthaven genoemd. Bron Wikipedia.

Reportages

VIDEO | Sleepnetvissen met de ZK9

Met de voormalige viskotter de ZK9 Antonia maakt Eppo Lukkien vaartochten over het Lauwersmeer en het Werelderfgoed Waddenzee. Sarah Stiles vaarde een keertje mee en maakte er een korte impressie van.

Lees verder

VIDEO | Uitwaaien tussen meer en zee! Belevingstocht Lauwersom

Gedeputeerde Henk Staghouwer van Provincie Groningen opent de nieuwe belevingstocht Lauwersom. De tocht gaat langs de mooiste plekjes in Lauwersoog, verbindt het Lauwersmeer met Werelderfgoed Waddenzee en maakt van de provinciale weg een overbrugging tussen de meerzijde en de zeezijde.

Lees verder

VIDEO | Visfuiken Lauwersoog

Lauwersoog. Werken aan de enorme netten & dijkbalkons van kunstwerk/kijkpost van architect Dianne Maas-Flim en designer Melle Koot.

Lees verder

VIDEO | Nieuwe scheepslift in Lauwersoog

Albert Keizer van Next Generation Shipyards vertelt over deze indrukwekkende shiplift, de grootse in Noord Europa. Film Sarah Stiles

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Afsluiting van de Lauwerzee

Henk Rispens, voormalige visser uit Zoutkamp, over de gevolgen van de afsluiting van de Lauwerszee (1959).

Lees verder

VIDEO | De Lauwerzee is dicht – archiefbeelden

Fragmenten uit de ‘De Lauwerszee is dicht’, een film van Han de Vries over de afsluiting van de Lauwerszee in 1969.

Lees verder

VIDEO | Rondje Haven Lauwersoog

Eind maart 2013, momentopname. Een rondje langs het havengebied van Lauwersoog.

Lees verder

VIDEO | Het Waddenkwartier Lauwersoog

Het Waddenkwartier, Lauwersoog. ‘Van Nordshrimp tot Waddenkwartier‘. 18 maanden in 3 minuten. Beelden van de ontwikkelingen, van januari 2013 tot aan de opening op 14 juni 2014.

Lees verder

Kunst & cultuur

Het HIP, Informatie Paviljoen Lauwersoog

Het HIP (Het Informatie Paviljoen Lauwersoog). Informatie voor bezoekers over o.a. de visserij, de haven, het waddenerfgoed, het Nationaal Park Lauwersmeer, de ontwikkelingen op Lauwersoog (Proloog) en informatie over recreatie, toerisme en culturele activiteiten in het gebied.

Lees verder

Activiteitencentrum NP Lauwersmeer

Activiteiten en startpunt om het Nationaal Park te verkennen. 

Lees verder

Initiatieven

Halve marathon – Lauwersoog – Ulrum

Wat begon met een wild plan op de achterkant van een bierviltje is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan meer dan 500 hardlopers uit allerlei landen mee doen.

Lees verder

De Gebroeders Luden

De Gebroeders Luden is in 1965 gebouwd op de werf van de Gebroeders Niestern te Delfzijl en meet 21 bij 4 meter met een diepgang van 1,40 meter.

Lees verder

Bedrijvigheid

Janet Frieling – Gekruid en Geroerd & Zeilschip Najade

Janet Frieling uit Houwerzijl is iemand die niet stil kan zitten en steeds weer op zoek is naar nieuwe dingen om uit te proberen. Met haar bedrijf ‘Gekruid en Geroerd’ verzorgt ze bijzondere catering en allerhande workshops.

Lees verder

Goede Vissers en Proeflokaal ’t Ailand

Jan en Barbara Geertsema uit Lauwersoog. In 2011 opende Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food International, Proeflokaal ’t Ailand van Goede Vissers – ‘vissers met respect voor de zee’.

Lees verder