Leens

leens_verhildersum_2

Leens ligt geologisch op nieuwe kweldergronden, die in de negende eeuw bewoond zijn geraakt. Op de hoogste kwelderruggen werden rijenwierden gebouwd, die de huizen en akkers tegen hoogwater beschermden. Leens ligt halverwege een wierdenrij die begint bij Wehe en eindigt voorbij Vierhuizen, waar enkele wierden in de Lauwerszee zijn verdwenen. Binnen het dorpsgebied vinden we aan de oostkant deTuinsterwierden en aan de westkant De Houw.  De Petruskerk dateert uit het begin van de 12e eeuw en werd gebouwd op de grens tussen de wierdedorpen Tuins en De Houw op een planmatig aangelegde rechthoekige wierde.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente De Marne besloten op 25 augustus 2009 in hun bestemmingsplan tot een ingrijpende vernieuwing van het centrum van het oude dorp, waarvoor een winkelcentrum met daarbinnen een blok zorgappartementen werden gerealiseerd. Er zijn tegenwoordig twee supermarkten gevestigd. Het nieuwe bejaardenhuis is er eind mei 2013 gevestigd nadat het huis in Ulrum werd gesloten.  Bron Wikipedia.

Website van Leens Online: www.leensonline.nl

Reportages

Roel Stolvoort, geïnspireerd door De Ploeg

Opening van een expositie van schilderijen van kunstenaar Roel Stolvoort. Roel vertelt over zijn werk, stijl en onderwerpkeuze, geïnspireerd door De Ploeg. Roel woont en werkt in Zuidwolde.

Lees verder

Gemeente Het Hogeland – Een nieuwe gemeente

Op 1 januari 2019 zijn de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond nu gemeente Het Hogeland geworden. Nicolette Hetzler sprak met Koos Wiersma, voormalige burgemeester van Gemeente De Marne.

Lees verder

VIDEO | Sfeerimpressie Streekmarkt Verhildersum

Elke derde zaterdag van de maand vindt in Leens de Streekmarkt Verhildersum plaats. Filmer Ingrid Oyevaar nam er voor MarneCultuur een kijkje.

Lees verder

VIDEO | Textieldagen Verhildersum

Oude en nieuwe handwerktechnieken worden gepresenteerd en gedemonstreerd plus de textielexpositie ‘Groninger Dracht meets Fashion Tech’. 

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Kerken in het landschap

Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.

Lees verder

VIDEO – Landhuis Oosterhouw Leens

Landhuis Oosterhouw, Leens. Korte impressie tijdens boekpresentatie Ria Loohuizen. 

Lees verder

VIDEO | Kor Berghuis wethouder en boer

Wethouder gemeente De Marne & boer met akkerbouwbedrijf: “Een ideale combinatie.. ik doe beide met heel veel plezier”.

Lees verder

Kunst & cultuur

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. Nog te zien tot mei 2018 in bibliotheek De Marne, Breekweg 2.

Lees verder

Landhuis Oosterhouw

Verscholen tussen monumentale bomen, omgeven door markant haagwerk is het 19e-eeuwse notarishuis bewaard gebleven in zijn oude luister. In het huis wordt het interieur bezield door de collectie Groninger realisten die de dichter C.O. Jellema verzamelde.

Lees verder

Landgoed en Borg Verhildersum

Borg Verhildersum werd, na het vertrek van de laatste bewoners in 1953, opengesteld voor publiek. De schitterend ingerichte kamers bieden de bezoekers een kijkje in het leven op een landgoed in de 19e eeuw.

Lees verder

Het Hinsz-orgel in Leens

Psalm 6 gespeeld door Sietze de Vries op het Hinsz-orgel in Leens…

Lees verder

Christelijk Vrouwenkoor Pro Musica

Christelijk Vrouwenkoor Pro Musica , opgericht in 1989, is een koor met zangeressen uit Leens en omgeving. Momenteel zijn er 22 leden.

Lees verder

Beelden Eddy Roos – Landgoed Borg Verhildersum Leens

Beelden van Eddy Roos in de tuin van Landgoed Borg Verhildersum.

Lees verder

Arda Barten – keramiste

Arda Barten is keramiste. Zij is oorspronkelijk opgeleid als docente handvaardigheid aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Naast lesgeven heeft ze zich gespecialiseerd in keramiek.

Lees verder

Hendrik Nicolaas Werkman

Hendrik Nicolaas Werkman (Leens, 1882-1945) was een Nederlands expressionistisch kunstenaar en verzetsstrijder. Hij werd bekend als de drukker van ‘De Ploeg’, de kunstenaarsvereniging die aan het begin van de 20e eeuw het culturele leven in Groningen “opschudde”.

Lees verder

Maureen Butter – glaskunstenaar

Maureen Butter is bioloog, sjamaan en glaskunstenaar. Sinds haar pensionering bij de Rijksuniversiteit Groningen houdt zij zich 100% bezig met glasfusie en kilncasting, technieken waarbij het glas gevormd wordt in een oven.

Lees verder

Initiatieven

Zomerse kunst- en tuinenroute op het Groninger Hogeland 2019

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute langs vier pleisterplaatsen in het nuchtere noorden.

Lees verder

Lauwersland Online

Website met nieuws, informatie, ondernemers en activiteiten in de regio.

Lees verder

Vitale Dorpen

Het project Vitale Dorpen in De Marne is een verzameling van initiatieven en activiteiten die als totaal een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de dorpen. Fotoserie van de bijeenkomst Vitale Dorpen in Wehe-den-hoorn.

Lees verder

Geschiedenis

Ede Staal

Ede Staal werd op 2 augustus 1941 geboren in Warffum en groeide op in Leens. Hij was al jong muzikaal. Op zijn vijfde begon hij met een mondorgeltje en later speelde hij trompet bij de Leenster fanfare waarvan zijn opa dirigent was.

Lees verder

Historische Kring de Marne

Historische Kring de Marne werd opgericht op 28 januari 1955. In 1997 is uit de Historische Kring de Vereniging Historische Kring De Marne ontstaan. Iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van De Marne kan zich aanmelden als lid.

Lees verder

Bedrijvigheid

Lamsvacht uit het Hoge Noorden

De naam ‘Lamsvacht uit het Hoge Noorden’ duidt op het noorden van Nederland, waar op “Boerderij Onrust” jarenlang pelsschapen zijn gefokt. Tegelijk verwijst “het noorden” naar Zweden, het land van herkomst van het Gotland Pelsschaap.

Lees verder