Mensingeweer

molen_mensingeweer_web

Komend vanuit Winsum rijst molen Hollands Welvaart op uit het landschap. De molen is zo tevens een baken voor gemeente de Marne, waar Mensingeweer de toegang voor vormt. Mensingeweer is een van de kleinste dorpen van de gemeente en ligt aan de oostkant van de gemeente. Er wonen zo’n 200 mensen in de vier straten binnen het dorp, en daarbuiten.

Het mooie Noord-Groninger land om het dorp wordt efficiënt bewerkt door een aantal landbouwbedrijven, waardoor het open karakter intact blijft. In het knusse kerkje (Michaelkerk) vinden regelmatig diensten plaats, en in de molen is van Pasen tot en met oktober een koffie- en theeschenkerij. De vereniging Dorpsbelangen probeert het hele jaar door met haar activiteiten te zorgen voor samenhang in het dorp. ’s Zomers zorgt het vaarverkeer door het Mensingeweerster Loopdiep voor flink wat levendigheid; dit water staat in directe verbinding met o.a. Winsum, Garnwerd, Zoutkamp, Lauwersoog, Eenrum en Baflo, en biedt kanoërs mooie rondvaar-mogelijkheden.

Zie ook filmpje Mensingeweer gefilmd door bewoners en filmpje Molen Mensingeweer.

Dorpsbelangen Mensingeweer

Reportages

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Mensingeweer gefilmd door de inwoners

Film over Mensingeweer, gefilmd door de inwoners van het dorp in 2014.

Lees verder

Foto’s pelmolen Hollands Welvaar Mensingeweer

Foto’s met uitzicht over het dorp vanaf Koren- en pelmolen Hollands Welvaar in Mensingeweer. Ook koffie- en thee schenkerij in de Malle Molen.

Lees verder

VIDEO | Hollands Welvaart Mensingeweer

Korte impressie van Koren- en pelmolen Hollands Welvaart in Mensingeweer,

Lees verder

Initiatieven

Hogelandster Energie Coöperatie

De Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) is opgericht op 1 september 2015 en realiseert projecten op het gebied van duurzame energie en assisteert bij lokale initiatieven. 

Lees verder

Bedrijvigheid

Robertine Romeny – Biografische verkenningen

Robertine Romeny woont in Mensingeweer en heeft een praktijk als biografisch coach en docent van cursussen autobiografisch schrijven.

Lees verder