Pieterburen

domies_toenPieterburen (Gronings: Paiderboeren), wordt voor het eerst in 1371 genoemd. In een oorkonde wordt gesproken over de parochianen van Sint Pieter in het nieuwe land. De eerste vermelding van de kerk van Pieterburen dateert van 1448.

In 2007 werd Pieterburen heringericht. Het centrum van het dorp kreeg een nieuw ingerichte Hoofdstraat, er werd een multifunctioneel plein aangelegd, het Martenspad werd verhard en er is een fietspad van Pieterburen naar de Waddenzee aangelegd. Bezienswaardigheden zijn o.a. De Zeehondencrèche. de gotische Petruskerk met een pneumatisch orgel in de kast van het Schnitgerorgel en houtsnijwerk van Allert Meijer en Jan de Rijk, de botanische heemtuin, genaamd Domies Toen, en de koren- en pelmolen, De Vier Winden, uit 1846. Bron Wikipedia. Foto Nienke Reeder.

Dorpsbelangen Pieterburen, Broek en Wierhuizen

Reportages

Route 99 Atelierroute op Het Hogeland

Route 99. Iedere laatste zondag van de maand van 12.00 ~ 17.00 uur nodigen kunstenaars u uit om een kijkje te nemen in hun ateliers.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Zeehonden worden vrijgelaten

Zeehonden vrijlaten, deze keer als mooi initiatief van Arie Molenhuis ism de Zeehondencreche Pieterburen.

Lees verder

Kunst & cultuur

Domies Toen Pieterburen

In 1961 redde mevrouw Tine Clevering-Meijer de tuin van de dominee nadat de pastorie door de sloophamer geveld was.

Lees verder

Edit de Gooijer – kunstenaar

Edit de Gooijer studeerde in 1993 af aan de Willem de Kooning Academie, richting 3D-Autonoom. Sindsdien verdiepte zij zich in klei.

Lees verder

Initiatieven

Aan tafel!

Heb je geen zin om in je eentje te eten of vind je het gewoon leuk om een keer met een geheel nieuw gezelschap aan tafel te gaan, dan zijn er in De Marne genoeg mogelijkheden.

Lees verder