Schouwerzijl

Schouwerzijl_huis_cobbles_webHet dorp is genoemd naar de zijl (spuisluis) in de Kromme Raken en de nabij gelegen wierde Schouwen. Rond de sluis is een dorp ontstaan, terwijl op de wierde waarnaar het dorp is genoemd slechts een enkele boerderij is overgebleven. De sluis van Schouwerzijl wordt voor het eerst genoemd in 1371 als acqueductui in Schuwum (Schouwen).[1] Dit is een meervoudsvorm van ‘schouw, vaartuig, voetveer‘. Schouwen betekent dus ‘de plaats waar men zich liet schuiven, dat wil zeggen overzetten’.

Schouwerzijl heeft enkele molens gehad. In 1616 wordt een standerdmolen genoemd, die midden 19e eeuw werd vervangen door een achtkante molen, die vrij snel erna alweer werd afgebroken. In 1841 werd daarnaast een pelmolen (achtkante bovenkruier) gebouwd; de korenmolen “De Hoop” die in 1903 werd afgebroken. Bij de oudste molen stond een sarrieshut, die later werd afgebroken en waaraan nog de straatnaam ‘Sarriesweg’ herinnert. Bron Wikipedia.

Vereniging Dorpsbelangen Schouwerzijl
Website: www.schouwerzijl.com
e-mail: dorpsbelangenschouwerzijl@gmail.com

Reportages

VIDEO | Atelierroute Lauwersland

Een sfeerimpressie van de 25ste ‘Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland’. De route start in het atelier van Aly van der Wal in Zoutkamp.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Fotoserie Schouwerzijl

Fotoserie Schouwerzijl

Lees verder

Kunst & cultuur

Liesbeth Annokkee – schrijver

Liesbeth Annokkee debuteerde in 2003 met haar roman Nachtplantsoen. Vanaf 2005 is ze schrijfdocent proza, eerst bij de Schrijverschool (Kunstencentrum Groningen) later bij de Volksuniversiteit Groningen/Groninger Forum Academie waar ze de tweejarige professionele schrijfopleiding voor haar rekening neemt.

Lees verder

Rense Sinkgraven, schrijver

Rense Sinkgraven is de voormalige stadsdichter van Groningen en studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2005 debuteerde hij met de bundel Bombloesem. In 2009 kwam zijn bundel Sloop de stad met tedere woorden uit.

Lees verder

Sienemarne filmhuisfilms, Schouwerzijl

Voor bijzondere films kun je in De Marne terecht bij Sienemarne in ‘t Zylhoes in Schouwerzijl. Per seizoen worden daar negen kwaliteitsfilms vertoond van het genre filmhuisfilm.

Lees verder

Bertus Onderwater Beeldhouwer

Beeldhouwer Bertus Onderwater uit het Groningse Schouwerzijl weeft vakmanschap, kunstenaarschap en dichtkunst tot een op zichzelf staand kunstwerk. Zijn werk leidt tot een moment van bezinning, uitbundigheid of een stille glimlach.

Lees verder