Ulrum

ulrum__uitsnedeUlrum (Gronings: Ollerom) ligt aan de weg van Winsum naar Lauwersoog. Ulrum ligt op twee wierden. Op de ene staat de romano-gotische kerk van Ulrum (eind twaalfde eeuw, deze is nadien enige malen vergroot) en bij de andere wierde lag de Asingaborg. Op het oorspronkelijke borgterrein werd in 1988 een park geopend.

Ulrum was vroeger een welvarend dorp met veel middenstanders en kleine bedrijven. Tegenwoordig is er nog slechts bedrijvigheid op het gebied van de landbouw, en dan hoofdzakelijk akkerbouw.

Het dorp Ulrum is bij veel mensen ook bekend vanwege de Afscheiding in 1834. Dominee Hendrik de Cock kon zich niet verenigen met de vrijzinnige opvattingen en manier van preken in de Nederlandse Hervormde Kerk. Dit gaf problemen met de classis, de particuliere synode en met vele notabelen in zijn omgeving. Veel eenvoudige, ongeletterde mensen uit het dorp en de omgeving, zelfs van heinde en ver, kwamen vol interesse naar zijn preken luisteren. Na vele waarschuwingen, boetes, inkwartiering van dragonders (soldaten), schorsing en afzetting besloot hij samen met de kerkenraad om tot Afscheiding over te gaan. Bron Wikipedia.

Vereniging Dorpsbelangen Ulrum
p/a Singel 70
9971 CK  Ulrum
e-mail buikema-bodde@ziggo.nl

Website Project Ulrum 20134: www.project2034.nl
Website Deel&Ulrum: www.deelnulrum.nl

Reportages

Fotoreportage: Open dag Bedrijvenpark De Marne

Fotoserie van de open dag van ‘Bedrijvenpark De Marne’ 23 september 2016. Het project ‘We gaan het meemaken’ werd georganiseerd door House of Design, een onderzoek naar de mogelijkheden van lokale gewassen, materialen en kennis om te komen tot lokale duurzame productieketens voor de regio.

Lees verder

VIDEO | Bij de kunstenaars – Ulrum

‘Bij de kunstenaars’ in Ulrum, op bezoek bij kunstenaars Harm van der Meulen en Margriet Barends tijdens de Opentuinendagen.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Kunst & cultuur

Museum de Eenhoorn

In 2018 hebben Bruce de Jonge en Astrid Koper zich in het oude stationsgebouw van Ulrum gevestigd. Daar openden zij op 1 mei Museum De Eenhoorn.

Lees verder

Burdy – Volkszanger uit Ulrum

Al sinds zijn kindertijd timmert Ulrummer Burdy (artiestennaam van Lebertus Lammert Schaap) aan de weg.

Lees verder

Robert van Westendorp ~ kunstenaar

Robert van Westendorp heeft zich gespecialiseerd in het verontrustend verbeelden van de mens. Menselijke tekortkomingen worden meedogenloos blootgelegd, wat een aangenaam onbehagen oproept. Niet voor de teerhartigen, wel voor liefhebbers.

Lees verder

Harm van der Meulen ~ Margriet Barends

ULRUM – Vanuit Utrecht betrokken Harm van der Meulen en Margriet Barends zo’n tien jaar geleden een pand met een bijzondere geschiedenis in Ulrum. Verschillende winkels waren gevestigd aan de Noorderstraat 14, tegenwoordig zijn er twee ateliers in gevestigd en is er een Bed & Breakfast, dat door Harm en Margriet Bed & Breakfast ‘Bij de Kunstenaars’ wordt genoemd.

Lees verder

Initiatieven

Zomerse kunst- en tuinenroute op het Groninger Hogeland 2019

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute langs vier pleisterplaatsen in het nuchtere noorden.

Lees verder

Schatkoamer Ollerom – Wie wat bewaart heeft wat

Sinds januari 2015 verzamelt een groep vrijwilligers uit Ulrum alles wat ook maar enigszins met Ulrum te maken heeft. Hun motto: Alles wat van Ollerom is mout ien Ollerom blievm!

Lees verder

Aan tafel!

Heb je geen zin om in je eentje te eten of vind je het gewoon leuk om een keer met een geheel nieuw gezelschap aan tafel te gaan, dan zijn er in De Marne genoeg mogelijkheden.

Lees verder

Halve marathon – Lauwersoog – Ulrum

Wat begon met een wild plan op de achterkant van een bierviltje is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan meer dan 500 hardlopers uit allerlei landen mee doen.

Lees verder

DEEL& Ulrum

Ulrum toekomstbestendig. Een toekomstbestendig dorp is een dorp dat is afgestemd op de behoeften van de bewoners. Ulrum werkt samen met bewoners, ondernemers, de woningstichting, de gemeente en vele andere partijen en deskundigen aan de mogelijkheden die dit biedt. 

Lees verder

Bedrijvigheid

De Inspiratieplek – Ulrum

In een prachtige villa, aan de rand van Ulrum wonen Mandana Groenendijk en haar partner Maikel van Vastenhoven met hun kinderen.

Lees verder

Kartbaan Ulrum

De kartbaan in Ulrum heeft een circuit van 640 meter lang waarop met snelheden van 80km/u door de bochten gereden kan worden.

Lees verder

Woddema, Ulrum

Woddema is een winkel zoals je er niet veel meer vindt. Het pand, aan de Noorderstraat 8 in Ulrum, is van onder tot boven, van voor tot achter, volgebouwd met spullen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er wel. Van regelrechte rommel tot prachtig antiek.

Lees verder