Vierhuizen

vierhuizen_kerk_1_web

De naam Vierhuizen werd in 1525 voor het eerst in documenten vermeld. Het dorp ligt pal aan de slaperdijk van de voormalige Lauwerzee en was tot 1927 een vissersdorp. Behalve in de visserij verdienden veel inwoners hun brood in de landbouw op de omliggende boerderijen met namen als “Menneweer”, “Panser”, “Torum” en “Fletum”.  De winkels zijn verdwenen en er voor in de plaats is vaak het toerisme gekomen.

Het dorp heeft een NH Kerk, waarvan het oudste deel uit 1200 stamt. De korenmolen “de Onderneming” stamt uit 1858. Het dorp heeft ca 185 inwoners, die altijd actief betrokken zijn bij het leven en de activiteiten in het dorp. Dit bleek o.a. uit de enorme inzet bij de deelname aan Bankgiroloterij De Restauratie in 2006 voor de restauratie van de kerk. Vierhuizen won met ruime meerderheid de finale!

Het Lauwersmeer is nu Nationaal Park. Even verder ligt de Waddenzee, een uniek stuk natuur, dat inmiddels is geplaatst op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Toeristen uit binnen- en buitenland verblijven er graag, om van de prachtige natuur in de omgeving te genieten.

Het hele jaar worden allerlei activiteiten georganiseerd door o.a. de Dorpsvereniging en de Kerkcommissie.  Deze vinden plaats in het dorpshuis, de kerk, bij de molen en op het sportterrein, waar  ook de ijsbaan is. Verder is er een speeltuin en een jeu-de-boulebaan. Al deze faciliteiten hebben de Vierhuisters in de loop der jaren met elkaar aangelegd door deelname aan de wedstrijd “Een Kern met Pit”. Tien keer verdiende het dorpje het predicaat “Kern met Pit”! Nog steeds heeft Vierhuizen pit en biedt een prettige leefomgeving voor jong en oud.

Website van Vierhuizen

Reportages

VIDEO | ‪Glasvezel De Marne

Snel internet voor het buitengebied, een kijkje achter de schermen bij de initiatiefnemers van Glasvezel De Marne in Vierhuizen, tijdens een bezoek van wethouder Herwil van Gelder.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Kunst in en om de Kerk – Vierhuizen

Korte fotoimpressie met enkele werken uit de tentoonstelling ‘Kunst in en om de Kerk’ van 2011. Met werken van 22 kunstenaars in gemeente De Marne. 

Lees verder

VIDEO | Kerken in het landschap

Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.

Lees verder

VIDEO | Vierhuizen gefilmd door bewoners

Vierhuizen gefilmd door de bewoners van het dorp.

Lees verder

VIDEO | Ria Loohuizen

Schrijver en auteur Ria Loohuizen en de presentatie van haar boek ‘Bes boven Bes’ bij Oosterhouw in Leens. Het boek bevat een overzicht van wilde bessen en kweekbessen

Lees verder

Kunst & cultuur

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. Nog te zien tot mei 2018 in bibliotheek De Marne, Breekweg 2.

Lees verder