Warfhuizen

Luchtwacttoren_warfhuizen_stiles

Warfhuizen, het kleine ‘dubbeldorp’ met 275 inwoners, ligt op twee wierden, gesitueerd langs de oorspronkelijke westoever van een duizenden jaren oude rivierloop. ‘Dubbeldorp’ omdat de dorpjes Burum en Warfhuizen aan elkaar vastgegroeid zijn. Burum ziet er uit als een wierdedorpje uit de tijd van Ot en Sien, met voornamelijk kleine huizen die vanaf de hoogte soms prachtig uitkijken over wijde akkers. Dwars over de top van de wierde Warfhuizen is ooit een weg aangelegd waarlangs voornamelijk woningen staan waarin vroeger rustende boeren zich terug trokken. Niet zulke trotse huizen als bijvoorbeeld te vinden zijn in enkele andere plaatsen binnen de gemeente, maar toch…

Die weg kruist één van de vele trekvaarten die tot in de Tweede Wereldoorlog en direct daarna nog dè wegen vormden voor de talloze beurtdiensten, onderhouden door kleine tjalken,  tussen Groninger dorpen en de stad Groningen. Ten oosten van het tweelingdorpje mondt de trekvaart uit in de Kromme Raken. Dat is een restant van de Hunze-delta die vele duizenden jaren heeft bestaan. Dergelijke rudimenten van waterlopen die door het destijds zich ver naar het zuiden uitstrekkende waddengebied kronkelden, heten maren. Daar zijn er in deze streek zo veel van dat Noord-West-Groningen al sinds eeuwen De Marne wordt genoemd.

De bevolking kent, zoals uit het dorpsleven blijkt, een vrij hecht gemeenschapsgevoel. Bijzonder, want de samenstelling is ongeveer fifty fifty oorspronkelijke bewoners en ‘immigranten’. Van de immigranten wonen sommigen hier al tientallen jaren; anderen vestigden zich pas onlangs. Voor Mariavereerders is Warfhuizens kerkje een bedevaartsoord. In de kluis van het kerkje resideert een officiële kluizenaar.

Dankzij vele actieve en rustende kunstenaars, ambachtelijke bedrijfjes, en vanwege vanuit alle geledingen actieve verenigingsleden is Warfhuizen-Burum een levendig dorpje.

Website Dorpsbelangen Warfhuizen: www.warfhuizeninfo.nl

Reportages

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

Fotoserie Hans Sas

Fotoserie van Hans Sas

Lees verder

Film over de luchtwachttoren Warfhuizen

De luchtwachttoren, Warfhuizen. Johannes Ronda (voormalig Korps Luchtwacht Dienst) in gesprek met Geert Job Sevink van het Dagblad van het Noorden.

Lees verder

Kunst & cultuur

Hilbert Geerling – Goochelaar en Verhalenverteller

Hilbert Geerling, vijfvoudig Nederlands kampioen goochelen, heeft zijn thuisbasis in Warfhuizen.

Lees verder

Ton van der Velden – Theaterherberg

Acteur Ton van der Velden raakte jaren geleden al verliefd op het Groninger landschap.

Lees verder

Sarah Zoutewelle-Morris

Sarah Zoutewelle-Morris (1949) is een Amerikaanse kunstenares. Samen met haar man Rende, die meubelmaker en houtkunstenaar is, woont ze in Warfhuizen.

Lees verder

Rende Zoutewelle

Rende Zoutewelle (1956), fijn houtbewerker en kunstenaar, studeerde ooit in Groningen af in een heel andere richting, namelijk culturele antropologie en geografie.

Lees verder

Teus van Ruiswijk – organisator

Teus van Ruiswijk (Ede, 1956) is sinds 2007 exploitant van camping Roodehaan, uitbater van Roodehaan eten & drinken en bedenker en organisator van Roodehaan live en van de Roodehaan “bord op schoot” concerten.

Lees verder

Ina Fekken – kunstenaar

Voor Open Stal te Oldeberkoop, het kerkje van Adorp en recentelijk tijdens Kunstmoment Diepenheim heeft Ina papierwerken aan de wand gemaakt.

Lees verder

Hans Sas – fotograaf

Gefascineerd door noordelijke landschappen en waddenkust. “Deze onderwerpen zijn al ruim 20 jaar mijn passie. De eerste jaren heb ik mij vooral gericht op het agrarische landschap en de boeren die daar werken. Daarna kwam het wad in zicht en na het Groninger wad en kwelder kwamen ook het Friese en het Duitse wad in beeld. Bij het Duitse wad hebben vooral de Halligen mijn voorkeur.”

Lees verder

VIDEO | Stichting Kunstmarkt Waddenland

Live uitzending: op bezoek bij Nou nog mooier en Stichting Kunstmarkt Waddenland in Warfhuizen. Rondleiding door Christianne Putting, Lijstenmakerij met Jack Putting aan het werk, galerie, kunst bij de koffie (koffie- en theehuis), werk van veel kunstenaars en de winkel.

Lees verder

Geschiedenis

Ede Staal

Ede Staal werd op 2 augustus 1941 geboren in Warffum en groeide op in Leens. Hij was al jong muzikaal. Op zijn vijfde begon hij met een mondorgeltje en later speelde hij trompet bij de Leenster fanfare waarvan zijn opa dirigent was.

Lees verder