Met de voormalige viskotter de ZK9 Antonia maakt Eppo Lukkien vaartochten over het Lauwersmeer en het Werelderfgoed Waddenzee. Sarah Stiles vaarde een keertje mee en maakte er een korte impressie van.
In de betrekkelijk korte geschiedenis van Zoutkamp heeft het dorp al vele veranderingen ondergaan. Rond 1575 wordt aan de monding het Reitdiep door de Spanjaarden een versterking aangelegd. Daarna komen pas de eerste bewoners. In 1795 wordt dan nog een keer door de Fransen een nieuwe batterij gebouwd die in 1882 officieel wordt opgeheven. Het Reitdiep wordt afgesloten en er wordt een kanaal gegraven. Hieraan ontstaan tal van industrieën. In die jaren wordt Zoutkamp een (vissers)plaats van betekenis. In 1930 wordt een nieuwe haventerrein aangelegd met een visafslag. Door de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 verandert het karakter van Zoutkamp opnieuw ingrijpend. Het getij achter de oude zeedijk verdwijnt en daarmee ook de vissersvloot en de visafslag.
Zoutkamp geeft zich echter niet gewonnen. Het dorp is immers een toegangspoort geworden tot een groot recreatie- en natuurgebied: Het Nationaal Park Lauwersmeer. Vanuit Zoutkamp kunt u prachtig fietsen en wandelen. In het Lauwersmeergebied vindt u een uitgebreid netwerk van fiets– en wandelpaden. Sinds jaar en dag vinden elk jaar festiviteiten plaats rond de visserij. Sinds 1958 heeft Zoutkamp ook een Vlaggetjesdag die elk jaar met Pinksteren wordt gehouden en later over meerdere dagen werd uitgespreid. De festiviteiten trekken elk jaar enkele tienduizenden bezoekers. Tekst Esther Toxopeus-Visser.
Reportages
Wat deden handlezers, healers, tarotkaartleggers en sjamanen in de Nederlands Hervormde kerk van Zoutkamp? Alma Westers en Anke Lameijer leggen het graag uit.
Een sfeerimpressie van de 25ste ‘Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland’. De route start in het atelier van Aly van der Wal in Zoutkamp.
Preview van de nieuwe postzegels van Zoutkamp! De nieuwe serie uit Mooi Nederland van PostNL met maar 3 verkozen vissersdorpen: Volendam, Urk en Zoutkamp.
Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum…
Henk Rispens, voormalige visser uit Zoutkamp, over de gevolgen van de afsluiting van de Lauwerszee (1959).
Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.
Een initiatief van ZomerKunst Zoutkamp, voor de eerste keer gehouden op 7 september 2013 in het vissersdorp Zoutkamp. Op 24 locaties: foto’s, schilderijen, een rariteitenkabinet, keramiek, spinnen, borduren…
Opening tentoonstelling, Oude Kerk Zoutkamp. Schilderijen van o.a. Aly van der Wal, Eileen Blackmore, Henny Frik, Jos Schoffelen, en beeldend werk van Wil Willemsen.
Kunst & cultuur
Elke kunstenaar heeft iets eigens, iets dat hem fascineert, waar hij een speciale binding mee heeft. Voor Aly van der Wal is dat het wad. De wijze waarop zij de indrukken, die zij daar opdoet, omzet in beeldtaal is haar specialiteit.
In de monumentale Rijksbetonningsloods, centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd. Hier krijgt de bezoeker de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken.
Poppenspeelster en scenemaker Freya Noest geeft diverse voorstellingen op scholen, in de natuur en in het Havenstraat Poppentheatertje Eya Popeya StiPP te Zoutkamp over onderwerpen uit het leven gegrepen.
Initiatieven
Dieverdoatsie is gevestigd in het hartje van het vissersdorp Zoutkamp. Dieverdoatsie is een initiatief om de mogelijkheden van mensen, met of zonder een beperking, slim te verbinden, door ze een zinvolle dagbesteding te geven.
Bedrijvigheid
Janet Frieling uit Houwerzijl is iemand die niet stil kan zitten en steeds weer op zoek is naar nieuwe dingen om uit te proberen. Met haar bedrijf ‘Gekruid en Geroerd’ verzorgt ze bijzondere catering en allerhande workshops.