Zuurdijk

zuurdijk_molenZuurdijk, in oppervlakte het grootste dorp van de vroegere gemeente Leens, maar met bijna de minste inwoners, ligt in de huidige gemeente De Marne. Het is ontstaan langs de oude Zuiderdijk, die ook de naam aan het dorp heeft gegeven. Het bestaat uit een dorpskern, twee streekjes ten oosten van het dorp, 1e en 2e Nijhoezen, met een verzameling karakteristieke arbeidershuisjes, en het buurtschap Ewer, ten westen van het dorp.

De kerk stamt uit de vroege 13e eeuw, maar is in de 19e eeuw grondig verbouwd. Het is het kleinste kerkje van de Stichting Oude Groninger Kerken, en niet alleen daarom uniek, maar ook vanwege de wijze waarop zij is gerestaureerd. Het is de enige kerk waar de geschiedenis ‘te lezen’ is. Er hangt een intieme, mystieke sfeer. De kerk is met mooi weer altijd open. In de kerk het gerestaureerde Rohlfingorgel uit 1922, dat door bezoekers bespeeld mag worden, een ‘speelkwartier’

De molen ‘de Zwaluw’ stamt uit de 19e eeuw. De molen is onlangs gerestaureerd en draait iedere 2e zondag. Tekst Annette Broekhuizen

Websites
www.zuurdiek.nl
www.zuurdijk.org

Reportages

VIDEO | Zuurdijk luidt de klok

Ook in de Kerk van Zuurdijk luidt de klok . Op 16 augustus 2017, op meer dan 60 locaties in de Provincie Groningen lieten kerken hun klokken luiden voor Huizinge, als herdenking van de aardbeving door de gaswinning 5 jaar geleden.

Lees verder

Route 99 Atelierroute op Het Hogeland

Route 99. Iedere laatste zondag van de maand van 12.00 ~ 17.00 uur nodigen kunstenaars u uit om een kijkje te nemen in hun ateliers.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Quiltententoonstelling Kerk Zuurdijk

Quiltgroep “De Lappenkatjes” van het Groningse hogeland bestaat 10 jaar en viert dit met een tentoonstelling van rond de 40 quilts in de sfeervolle kerk van Zuurdijk.

Lees verder

VIDEO | Restauratie orgel Zuurdijk

Het orgel in Zuurdijk wordt gedemonteerd, ter voorbereiding van de restauratie.

Lees verder

Kunst & cultuur

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. Nog te zien tot mei 2018 in bibliotheek De Marne, Breekweg 2.

Lees verder

Ingrid van der Spoel – fotograaf

Een veelvuldig terugkerend thema in het werk van Ingrid Daniella van der Spoel (afgestudeerd aan de Fotoacademie) is de tijdelijkheid en de schoonheid van het leven en de dood. Haar achtergrond als bioloog vormt een belangrijke inspiratiebron voor haar werk. De sfeer in haar foto’s is sprookjesachtig, mysterieus en melancholisch. Een op het eerste gezicht lieflijk tafereel krijgt ineens een sinistere ondertoon van verval en betrekkelijkheid. Decompositie, aldus Ingrid, is ook een vorm van compositie.

 

Lees verder

Ellen Meereboer – fotograaf

‘Ik betreed een kleine verlaten boerderij aan de ruige kust van West-Ierland. Loop door wat eens de woonkamer was. Er zijn ook schapen in het huis, een paar lammeren zitten in de keukenkast.

Lees verder

Arthur Kruisinga – kunstenaar

Voor het huis van Arthur Kruisinga staat het Kleinste Museum van het Land: een kistje op een in de grond gestoken paal waar een prentbriefkaart rechtop in kan staan, zo groot. Eén kant is open, erin staat het kunstwerkje. Het is een kijkdoos. Er zijn heel wat meer kijkdozen gemaakt: gestolde miniatuurtheatertjes zijn het.

Lees verder

Ben Steijn – kunstenaar

Ben zwerft vanuit zijn atelier op het Hoogland, ’t wad, de vissershaven, en het Lauwersmeer.

Lees verder

Bedrijvigheid

Annette Broekhuizen

Interview met Annette Broekhuizen, drijvende kracht achter de plannen van de restauratie van het orgel en de molen in Zuurdijk. Archiefbeelden uit 2010. 

Lees verder