Actueel

View on Facebook

Geplaatst op 20-09-2017 18:40

Op 23 september vanaf 14.00 uur zal voormalig ambulancebroeder Piet Stuive uit Kleine Huisjes zij boek ‘Spoed en tegenspoed’ signeren in Antiquariaat Bij tij en ontij ... in Kloosterburen.

Jarenlang reed Piet Stuive met veel plezier en gedrevenheid op de ambulance. In zijn tijd als verpleegkundige maakte hij veel mee, leuke maar ook minder leuke dingen. Nadat hij in 2011 zelf een ernstig ongeluk krijgt, in de ambulance op weg naar een melding, verandert zijn leven drastisch. Hoewel hij met succes revalideert en zijn werk als hulpverlener weer oppakt, komen herinneringen aan spoedgevallen uit het verleden opeens keihard bij hem binnen. Diagnose: Post Traumatische Stress Stoornis. De PTSS belemmert hem zo zeer dat hij gedwongen is zijn werk, dat hij met hart en ziel doet, op te geven. Hij gaat met vervroegd pensioen.

Zijn ervaringen schrijft hij van zich af in het boek ‘Spoed en tegenspoed’, dat de lezer een vaak confronterende inkijk geeft in het leven van de hulpverlener. Hij beschrijft de mooie, verdrietige, maar ook ergerniswekkende momenten uit zijn loopbaan.

Stuive schreef het boek niet alleen als verwerking maar ook om anderen te laten lezen waar hulpverleners in de praktijk tegenaan lopen. Door zijn boek hoopt hij meer begrip te kweken voor het mooie, maar niet altijd makkelijke, beroep van hulpverlener.

Piet Stuive signeert zijn boek tussen 14.00 en 16.00 uur. Hoofdstraat 26, Kloosterburen
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 19-09-2017 21:08

Marne Cultuur heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd.

Grote opkomst tijdens de Dorpenmarkt voor het project 'Werken Aan de Dorpen' in het gemeentehuis in Leens. Veel enthousiaste inwoners met mooie ideeën.
www.demarne.nl/actueel/dossiers/dossier_werken_aan_de_dorpen/werken_aan_de_dorpen_-__wadd/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 18-09-2017 14:28

Marne Cultuur heeft 4 nieuwe foto's toegevoegd.

Raadsleden op pad in Het Hogeland

Afgelopen zaterdag hebben de vier gemeenteraden en colleges van de toekomstige gemeente Het Hogeland (Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond) een vervolg gegeven aan de verkenning van de eigen gemeenten. Voor de zomer verkenden zij al de gemeenten Winsum en De Marne en nu stonden Bedum en Eemsmond op het programma.

Dit bezoek concentreerde zich op de thema´s economie en dorpsontwikkeling. In Bedum werd de FrieslandCampina Domo bezocht en werd er een rondleiding geven door het bedrijf. In Onderdendam werden de raadsleden geïnformeerd over de vele dorpsinitiatieven die het dorp rijk is. Ook in de gemeente Eemsmond werd een dorp initiatief belicht, de dorpsvisie van Uithuizermeeden.

De directeur van Groningen Seaports, Cas König, heeft de raadsleden verteld over de ontwikkelingen in de Groninger zeehavens. Dit werd deels door een bustocht gedaan, maar kon ook op een wat spectaculairdere wijze met een vaartocht door de haven.

Met deze excursie zijn de vier gemeenten op hoofdlijnen verkend. De verkenning zal nog op verschillende manieren verder worden vormgegeven. Zo staat voor een aantal raads- en collegeleden de Tocht om de Noord van komende zondag op het programma en ook is nog een bezoek gepland aan de gemeente Hollands Kroon in de provincie Noord-Holland. Een gemeente die in 2012 tot herindeling is over gegaan en de organisatie op een vernieuwende wijze vorm heeft gegeven.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 18-09-2017 12:12

Op zoek naar werk? 26 september: Banenmarkt in Winsum. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 17-09-2017 15:44

De Najade op weg naar de haven van Lauwersoog. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 17-09-2017 10:10

Richard Bolhuis in de Nicolaaskerk te Kloosterburen

In de Nicolaaskerk is op 22 september een installatie-performance van Richard Bolhuis en zijn collectief House of Cosy Cushions te zien, waarbij hij samen met altvioliste Saskia Meijs optreedt.

Dit is het 4e jaar op rij dat Richard Bolhuis bij ons op locatie zijn hypnotiserende beelden en films laat zien met daarbij rauwe soundscapes van House of Cosy Cushions. De eerste twee presentaties in 2014 en 2015 waren in de Kloosterschuur van de middeleeuwse boerderij Olde Klooster en vorig jaar voor het eerst in de Nicolaaskerk.
Begin september zijn we begonnen met de verbouwing van de kerk, dus deze installatie werkt met de specifieke verbouwingsstaat waarin we ons nu bevinden met de Nicolaaskerk.

Tijdens de locatie-specifieke installaties van Richard Bolhuis is er een spanning voelbaar waarin mysterie en verwondering centraal staan. De verstilde natuur in de dunbevolkte streken van de provincie Groningen heeft een grote aantrekkingskracht op zijn werk, een performance van zijn collectief House of Cosy Cushions.

In de ontwikkeling van Coöperatie klooster&buren/Stichting SintJan hebben kunstenaars en ontwerpers een speciale rol. Er zijn kunstenaars betrokken bij de dagelijkse ontwikkeling van het verzorgingshuis Olde Heem, bij de ontwikkeling van de Kloostertuin en nu bij de herbestemming van de kerk.

Het ontwerp voor de kerk is gemaakt door architect Reinier de Gooijeruit Pieterburen. Tevens is hij als architect met zijn kennis en vakmanschap betrokken bij de verbouw van het Olde Heem. De verbijzondering die we nastreven wordt met name door kunstenaars en ontwerpers vorm gegeven. Dit is een belangrijke investering en bijdrage in de ontwikkeling die we nastreven naar leefbaarheid en continuïteit in de toekomst van ons gebied.

Zo is momenteel locatie Olde Heem onderdeel van de kunstroute Kerstvloed met het werk van fotografe Marieke KijkindeVegte.

Richard Bolhuis 22 september
Nicolaaskerk, SintJanstraat 8
Aanvang 20.30 uur
Entree 8€
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 14-09-2017 18:49

Marne Cultuur heeft het bericht van Vof Loots gedeeld.

Op 23 september kun je je eigen stoofpeertjes plukken bij Loots in Zuurdijk.
... See MoreSee Less

Hallo, Op zaterdag 23 september 2017 organiseren wij een zelfplukdag voor de roodkokende stoofperen Gieser Wildeman en een beetje Winterriet. De zelfplukdag wordt gehouden van 09.00 tot 16.00 uur ach...

Karin IJpema, Jeannet Velink and 5 others like this

Cobie KuipersLekkere stoofpeertjes. Mag je ook een hele boom plukken?

5 days ago
Avatar

Jasper PootJantina Schoonveld

6 days ago   ·  1
Avatar

Comment on Facebook

View on Facebook

Geplaatst op 14-09-2017 17:06

Op zondag 17 september geven Ada Pérez en Tim Veldman op traverso en klavecimbel een concert in de museumboerderij Verhildersum, Leens.

‘Een middag bij Bach’: Op zondagmiddag 17 september a.s. spelen Ada Pérez, traverso en Tim Veldman, klavecimbel met muziek van Johan Sebastian Bach, Wilhelm Friedemann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Jacob Friedrich Kleinknecht en Georg Philipp Telemann.

Het concert begint om 15.30 uur. Entree € 10,00, incl. bezoek expositie ‘Wereldlijke macht, Kerkelijke pracht’ in de museumboerderij. In de pauze is koffie, thee, fris verkrijgbaar.

Aanmelden via info@verhildersum.nl of tel. 0595-571430

Ada Pérez, opgegroeid in Valladolid (Spanje), heeft zich toegelegd op de dwarsfluit. Barokmuziek fascineert haar in het bijzonder, mede dankzij cursussen bij Wilbert Hazelzet. Na een studie muziekpedagogiek aan de universiteit van Valladolid studeerde ze traverso (voorloper van de dwarsfluit) bij Agostino Cirillo in Murcia en bij Wilbert Hazelzet in Utrecht, waarbij ze zich specialiseerde in het spelen van kamermuziek op historische instrumenten. Samen met klavecinist Tim Veldman voert ze achttiende-eeuwse muziek op, alsof het gisteren gecomponeerd is.

Tim Veldman speelt van jongs af aan blokfluit en piano. Hij studeerde beide instrumenten aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget en Paolo Giacometti. Omdat oude muziek steeds meer zijn aandacht krijgt, gaat hij klavecimbel studeren bij Siebe Henstra. Na zijn Bachelor of Music in 2014, met hoofdvakken blokfluit en klavecimbel, wordt hij toegelaten tot de Akademie für Alte Musik in Bremen waar hij afstudeert bij Carsten Lohff voor klavecimbel en bij Han Tol voor blokfluit. Tim houdt zich bezig met muziek van 1400 tot nu, met een voorliefde voor zestiende-eeuwse polyfonie en achttiende-eeuwse Empfindsamkeit. Hij is zich toe gaan leggen op compositie in historische stijlen. Muziek van zijn hand is verschenen bij Musica Repartita. Vooral ensemblespel heeft zijn bijzondere interesse. Met het blokfluittrio ‘The Early Byrds’ brengt hij renaissancemuziek opnieuw ten gehore, en samen met traversospeelster Ada Pérez verkent hij de late uitlopers van de barok.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 13-09-2017 19:17

Marne Cultuur heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd.

De Schatkoamer Ollerom organiseert van 19 oktober t/m 4 november een tentoonstelling met het thema; Begraafgebruiken en Grafsymboliek

Op deze tentoonstelling word de begraafgeschiedenis uitgebeeld en uitleg gegeven over symbolen op graven binnen de grenzen van gemeente De Marne. Verder word er aandacht geschonken aan alle begrafenisverenigingen, werkgroepen die vrijwilligerswerk doen op de begraafplaatsen en o.a. 4 mei herdenkingen, Licht op herinnering Leens, Herinneringsmoment Ulrum, Wereldlichtjesdag Wehe-Eenrum, enz enz. Een reis langs de begraafplaatsen middels foto’s films en geluidsfragmenten.

Wij zijn op zoek naar ;
• voorwerpen die met dit onderwerp te maken hebben en die aan ons mogen uitgeleend ; bijvoorbeeld een schilderijtje ,een gedicht, grafsieraden of aandenken.

• In het kader van ; “een bijzondere begrafenis” of “een begrafenis verloopt niet altijd vlekkeloos”of “mijn eerste begrafenis” in gemeente de Marne zijn wij op zoek naar anekdotes en/of verhaaltjes en/of ervaringen die u met ons wilt delen.

• Ook verhalen over of van bijv. een voorganger / grafdelver/dragers zijn van harte welkom.

• verhalen over hoe de 4 mei dodenherdenking "begonnen" is in bijv. Ulrum, Eenrum en wie waren daarbij, en is er iemand die papieren/documenten/liturgieën heeft bewaard van zo’n herdenking???
graag zsm uw reactie/verhaal/tips naar Henk Germeraad henkgermeraad@kpnmail.nl

• Heeft u misschien foto’s in uw bezit van een begrafenis die plaats heeft gevonden in gemeente De Marne of van een begrafenis van een inwoner van gemeente de Marne waar één of meerdere “drager”of misschien de voorganger bij op staat; ook die foto’s zijn van harte welkom. Ook foto’s van bijvoorbeeld werkzaamheden op begraafplaatsen binnen de grenzen van gemeente De Marne zijn van harte welkom.

• Met bijna alle begrafenis/uitvaartverenigingen in gemeente De Marne hebben wij contact gehad, wellicht heeft u nog iets wat met een begrafenisvereniging te maken heeft in uw bezit ??? Denkt u , geen contact gehad met onze begrafenisvereniging? Zoekt u dan contact met ons a.u.b. ?

• Heeft u een verzameling rouwkaarten/brieven/bidprentjes die we mogen lenen??
Voor foto’s en documenten telt; graag digitaal inleveren, ook is de mogelijkheid tot inscannen van een foto of kopiëren van documenten mogelijk.
Heeft u misschien nog tips of ideeën wat betreft deze tentoonstelling wilt u dan contact opnemen met;
Anita Valkema, Noorderstraat 21 Ulrum / schatkoamerollerom@outlook.com / 0595402641
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 13-09-2017 08:25

Marne Cultuur heeft het bericht van CoopCompact Kruisweg gedeeld.

De knutselclub in Kruisweg zoekt vrijwilligers.
... See MoreSee Less

Wie komt de groep vrijwilligers versterken van de knutselclub? De knutselclub is op elke 3e Woensdag van de maand in Dorpshuis Open Haard in Kruisweg. Help mee met knutselen en bedenk leuke creatiev...

View on Facebook

Geplaatst op 12-09-2017 17:19

Presentatie Internationaal kinderkunstproject Landgoed Verhildersum

Het internationaal kinderkunstproject van het landgoed Verhildersum rond het thema “Hinszorgel” wordt dinsdagmiddag 19 september afgesloten met een presentatie en een speurtocht voor de deelnemende kinderen van 11 scholen uit de gemeeente De Marne, Gemeente Loppersum en het Duitse Krummhörn.

In totaal hebben meer dan 200 kinderen aan de kunstwerken gewerkt. De kinderen hebben onder begeleiding van hun leerkrachten ware kunstwerken afgeleverd: er zijn damwandplanken (Spundwände) beschilderd en er zijn windorgels gebouwd en elk kunstwerk is een fantastisch object geworden. Alle kunstwerken staan/hangen in de boomgaard van Verhildersum en zorgen voor een vrolijke versiering van het landgoed. Zij zijn daar nog tot het einde van de maand oktober voor iedereen te bewonderen.

De windorgels zijn o.a. gemaakt van kunststof en ijzeren buizen en van keramiek. Als de wind door de bomen waait is het een gezellig gerinkel. Een deskundige jury in o.a. de persoon van de Duitse kunstenares Gisela Buss-Schepers zal de kunstwerken beoordelen. Zij zal ook de oorkondes uitreiken.

Deze feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden op dinsdag 19 september om 14.30 uur bij de Museumboerderij van Verhildersum.

Het project wordt gesponsord door de Stichting STEM/Winkel Koor€Rinkel te Middelstum en de Provincie Groningen. Grote dank aan deze sponsoren, zonder deze ondersteuning was het project niet mogelijk geweest.
Kijk ook op www.verhildersum.nl
... See MoreSee Less

Geplaatst op 12-09-2017 09:44

Marne Cultuur heeft een evenement van Oosterhouw gedeeld.

Komende zondag lekkere (zeer lokale) biertjes proeven bij Oosterhouw....
... See MoreSee Less

View on Facebook
View on Facebook

Geplaatst op 12-09-2017 09:21

Marne Cultuur heeft 3 nieuwe foto's toegevoegd.

Helpende handjes gezocht voor project 'Helpende Handjes' in Wehe-den Hoorn

Helpende Handjes – groot succes

Misschien hebt u toevallig de bakfiets zien fietsen door Wehe den Hoorn, vergezeld door leerlingen van Het Hogeland College en onze vrijwilliger René.

Als u toevallig op 9 maart door het dorp fietste of reed zag u misschien burgemeester Koos Wiersema zelf naar de eerste klus fietsen. Sinds de aftrap op die dag hebben de leerlingen niet stilgezeten. Tweemaal per week gingen ze naar dorpsgenoten toe om hen te helpen met klussen. Vrijwilliger Rene had het maar druk met zorgen dat het contact tussen gebruikers en leerlingen in goede banen liep.

Het project is een groot succes. Zo groot dat we er met elkaar voor willen zorgen dat het goed blijft lopen. Helpende Handjes wordt gedragen door leerlingen van het HHC en heeft als doel om via het uitvoeren van kleine klusjes contacten te leggen tussen jonge en oudere mensen in Wehe-den Hoorn.

Denk bijvoorbeeld eens aan het wegbrengen van flessen of oud papier als u niet goed ter been bent, het helpen met ramen wassen of was ophangen of bij het vegen van bladeren in de herfst. Ook helpen we graag met een kleine snoeiklus of een loszittende stoeptegel in de tuin.

Wat Helpende Handjes niet kan doen is het helpen bij terugkerend onderhoud aan tuinen, zoals het wieden van onkruid, of bij grote klussen zoals het verven of schuren van tuinhuis of schuur. We kunnen in zo’n geval misschien helpen een klusjesman of hovenier te vinden die u daarbij kan helpen.

We hebben meer vrijwilligers nodig! Wilt u af en toe met leerlingen op pad om te helpen bij een klusje? Laat het ons weten. Zo geven we Helpende Handjes met elkaar toekomst!

Brenda Bartelink, helpendehandjeswehedenhoorn@gmail.com

www.marnecultuur.nl/initiatieven/helpende-handjes/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Geplaatst op 12-09-2017 09:07

Marne Cultuur heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd.

16 september: Streekmarkt Verhildersum Leens,
de lekkerste en gezelligste markt van het Noorden met lokale lekkernijen en ambachtelijke producten.

De herfst is in aantocht en de eerste herfstbuien zijn al weer over ons heen getrokken. De dagen worden korter. De boeren zijn volop bezig de oogst van het land te halen en ook in de moestuinen en boomgaarden kan er nu volop geoogst worden.

Deze keer wordt op de Streekmarkt gedorst en kunt u zelf het koren malen met een handmaalsteen. Van dit zelfgemalen meel gaat u natuurlijk thuis ook lekkere dingen bakken. En voor extra ingrediënten kunt u natuurlijk terecht bij de standhouders. De producten komen voornamelijk uit de eigen streek. Ambachtelijk biologisch brood, heerlijke worst en vlees, geitenkaas en boerenkaas, eieren van boerenscharrelkippen, groenten, fruit en bloemen, biologische wijn, honing, mosterd, jams, chutneys en kruiden, koolzaadolie, allerlei glutenvrije producten en nog veel meer.

Deze keer komt Kruidenvrouw De Zonneakker, een kleinschalige kruidentuinderij uit Westeremden, met kruidenproducten. De kruiden worden zelf opgekweekt, verzorgt en geoogst en daarna verwerkt op biologische manier tot allerlei kruidenproducten, zonder fratsen of toevoegingen. Bijvoorbeeld theemengsels, medicinaal en gezelligheidsmengsels, kruidenoliën als huidolie en etherische olie, zalven, crèmes en balsems, en nog meer.

Kom proeven, kijken, ruiken en kopen- kortom: kom beleven!

Bezoek ook de borg en de exposities in het Koetshuis en de museumboerderij (toegang museum is niet gratis).

De Streekmarkt is op zaterdag 16 september, van 10.00 tot 16.00 uur bij de museumboerderij Verhildersum.
... See MoreSee Less