Actueel

Marne Cultuur heeft het bericht van Landgoed Verhildersum Leens gedeeld.
Marne Cultuur

Geplaatst op 14-12-2018 09:16

Dat ziet er gezellig uit!

Landgoed Verhildersum Leens
Op 15 december tussen 10.00 en 16.00u, is er weer Streekmarkt in de museumboerderij van Verhildersum. Wat is er allemaal te zien en te doen? * Uiteraard onze vaste standhouders met hun (h)eerlijke producten als: zuivel, vlees, vis, groenten, chutneys en jams, taart, brood, honing, en meer. Kortom: alles wat je nodig hebt voor een feestelijke en toch gezonde kerstmaaltijd. * Minke Croeze met haar kerststallen en kerstversiering * Kruidenvrouw De Zonneakker is er met heerlijke theeën, tincturen en cosmetica voor winterse dagen * De vrijwilligers van Verhildersum bakken kniepertjes. * Kinderen (of volwassenen) die het leuk vinden om het ook eens te proberen zijn van harte welkom! * Trio Desnoots wandelt rond over de markt en brengt hier een daar een vrolijk liedje * De Rotaryclub Uithuizen-Het Hogeland is er traditiegetrouw met bloembollen * Wild Rose uit Leens is er net als vorig jaar met kerststukjes en nog veel meer moois En natuurlijk.......🥁🥁🥁🥁🥁🥁🥁 DE KERSTMAN! Entree en parkeren is gratis :-)
... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft het bericht van Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant gedeeld.
Marne Cultuur
Zin in een gezellige middag? Loop dan komende zondag even langs bij Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant in Eenrum.Image attachmentImage attachment

Geplaatst op 13-12-2018 14:24

Zin in een gezellige middag? Loop dan komende zondag even langs bij Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant in Eenrum.Aanstaande zondagmiddag, 16 december, gezelligheid onder de kerstboom met het Ainrommer Shantykoor! De glühwein staat warm en de borrel koud 😀 Proost mee op het afgelopen jaar! Voorafgaand serveren we het jaarlijkse kerstdiner voor het Ontmoetingspunt Eenrum. Deze gezellige bijeenkomst is bedoeld voor iedereen uit (de buurt van) Eenrum. Jong of oud, alleen of samen met uw partner/opa/tante/buurvrouw, als 'echte' Eenrumer of als nieuwe inwoner, om bij te kletsen met bekenden, of om nieuwe mensen te leren kennen... Opgave is in principe al gesloten, maar er zijn vast nog wel een paar stoelen over, dus bel of mail even als u nog wilt aanschuiven 😉 Alles op een rijtje: 11.30 uur: Borrel/Kerstdiner OP Eenrum (reserveren verplicht) 12.00 uur: Beperkt geopend voor à la carte lunch (let op: er is alleen plek op de bovenverdieping, reserveren gewenst) 14.00 uur: Ainrommer Shantykoor (reserveren is niet nodig, mag wel) 17.00 uur: Gewoon geopend voor à la carte diner (reserveren gewenst) Kortom... graag tot zondag! En tenslotte... er zijn nog een paar tafels vrij op 2e Kerstdag! ... See MoreSee Less

Geplaatst op 10-12-2018 08:33

WinterWelVaart Zoutkamp een succes

Enkele honderden bezoekers trotseerden het afgelopen weekend de wind en de regen en genoten van WinterWelVaart in Zoutkamp. Ondanks het slechte weer kan de organisatie spreken van een succes.

Zoutkamp - De sfeervol verlichte Reitdiepskade in Zoutkamp met een verscheidenheid aan schepen bood sowieso al een prachtige aanblik. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om aan boord te stappen van de Triton, de Gebroeders Luden, de ZK 4 en de vissersschepen, maar ook de Jantje, een fraaie schoenerbrik, trok veel bekijks. Enkele kinderen waagden het zelfs om ondanks de stevige wind in de mast van de Jantje te klimmen. Stoer!

Oorkonde
Met het laten klinken van een oude scheepshoorn opende garnalenkoningin Reliejanne Smit zaterdag het evenement, wat beantwoord werd door de scheepshoorns van de deelnemende schepen. Daarna verraste de garnalenkoningin de garnalenpelster en visbakkers van het Visserijmuseum door hen een oorkonde uit te reiken als dank voor hun inzet en ‘toewijding en passie om dit ambacht levend te houden en door te geven aan volgende generaties’.

Activiteiten
Aan boord van enkele schepen en op de kade, in het Visserijmuseum en bij de horecagelegenheden kon men vervolgens twee dagen lang genieten van kunst en cultuur; een spannend verhaal door de verhalenvertellers, een lezing over de walvisvaarders, een expositie van schilderijen en natuurlijk muziek. Onstuimig Schuim, de Poedies, het Zoutkamper Smartlappenkoor, Popkoor Hadewijn, Lenny & Junior, accordeonisten Theo Zant en Harma Weber en WinterWelVaart-troubadour Timo de Jong zorgden voor veel vrolijke noten. Ook de toneelvoorstellingen van de Stagemates en het lopend buffet, de engelen met lieve briefjes, de blikvangers en Lien met de Lintjesregen van theatergroep Auth & Tiek vielen erg in de smaak van het publiek.
In het Visserijmuseum gaven je de garnalenpelsters en nettenboeters demonstraties en buiten zorgden de visbakkers voor overheerlijke vlamzalm. Naast Palingrokerij Postma was een gezellige, overdekte markt met een gevarieerd aanbod van mooie en (h)eerlijke producten.

Prijswinnaars
Bezoekers konden meedoen aan een prijsvraag waarbij ze vissoorten moesten raden. Zo’n 80 antwoordformulieren werden ingeleverd en de prijswinnaars zijn inmiddels bekend. In de categorie 4-12 jaar won Femke vd Kooi uit Kommerzijl de 4 entreekaartjes voor DoeZoo in Leens; Aleks van Gils uit Houwerzijl won in de categorie 12-16 jaar de 2 kaartjes voor Klimpark Waddenfun in Wehe den Hoorn en in de categorie 16 jaar en ouder zijn de 2 kaarten voor een boottocht met de ZK 31 van het Visserijmuseum gewonnen door Wil Bos uit Zoutkamp. Proficiat!
Al met al kijkt Zoutkamp terug op een stormachtig, maar gezellig en geslaagd weekend WinterWelvaart!

Fotobijschrift: Zoutkamp kijkt terug op een geslaagd weekend WinterWelVaart
... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft het bericht van De Marne nieuws gedeeld.
Marne Cultuur
Kom maar door met die kerstspullen!

Geplaatst op 07-12-2018 08:19

Kom maar door met die kerstspullen! ... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft het bericht van Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant gedeeld.
Marne Cultuur
Op naar het volgende feest!Image attachment

Geplaatst op 06-12-2018 15:57

Op naar het volgende feest!Sinterklaas is weer vertrokken, hoog tijd om na te gaan denken over uw kerstdiner! Geen zin om zelf in de keuken te staan? Op 2e kerstdag bent u vanaf 15.00 uur van harte welkom voor een kerstdiner in Dickens stijl bij Abrahams Mosterdmakerij. U kunt ongedwongen tafelen, zo lang als u wilt. En breekt u uw hoofd nog over een mooi en lekker kerstpakket voor uw medewerkers, familie of vrienden? Kom er zelf één samenstellen in ons winkeltje! ... See MoreSee Less

Zaterdag 15 december groot spektakel op Kartbaan Ulrum. Niet alleen wordt er keihard gekart.... om 20.00u is er ook een grote professionele vuurwerkshow van West Vuurwerk BV uit Groningen! De entree is gratis.

Op zondag wordt er een grote finale race gereden met vele nederlandse toppers! Zorg dat je niks mist.

Geplaatst op 04-12-2018 17:54

Zaterdag 15 december groot spektakel op Kartbaan Ulrum. Niet alleen wordt er keihard gekart.... om 20.00u is er ook een grote professionele vuurwerkshow van West Vuurwerk BV uit Groningen! De entree is gratis.

Op zondag wordt er een grote finale race gereden met vele nederlandse toppers! Zorg dat je niks mist.
... See MoreSee Less

Garnalenkoningin opent WinterWelVaart Zoutkamp 2018

Op zaterdag 8 december en zondag 9 december vormt de gezellige binnenhaven van Zoutkamp het decor voor WinterWelVaart Zoutkamp. 

Dit evenement is een van de drie regionale versies van WinterWelVaart in de stad Groningen twee weken later. De openingshandeling in Zoutkamp wordt 8 december om 11.00 uur bij het Visserijmuseum verricht door de Garnalenkoningin, die daarna nog een verrassing in petto heeft…

Op 8 en 9 december liggen aan de sfeervol verlichte Reitdiepskade in Zoutkamp verschillende schepen afgemeerd die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Zo is er het stoere oud marineschip de Triton, waar men aan boord kan kijken, luisteren en proeven over de tijd dat de Triton nog marineschip was. Kinderen kunnen mastklimmen op de Jantje. Stap ook gerust aan boord van de reddingboot Gebroeders Luden, het museumschip de ZK 4 en enkele viskotters en proef de maritieme sfeer.

Activiteiten voor jong en oud

Aan boord van enkele schepen en op de kade, in het Visserijmuseum en bij de horecagelegenheden kan men twee dagen genieten van kunst en cultuur; exposities, een spannend verhaal door de Verhalenvertellers of muziek van o.a. de Poedies, Onstuimig Schuim, het Zoutkamper Smartlappenkoor, Popkoor Hadewijn, Lenny & Junior, accordeonisten Theo Zant en Harma Weber en WinterWelVaart Troubadour Tim de Jong. 

In het Visserijmuseum zie je de garnalenpelsters en nettenboeters bezig en buiten zorgen de visbakkers voor overheerlijke vlamzalm. Je kunt raden welke vissoorten zoal gevangen worden op zee. 

Ook zijn er volop activiteiten voor de kinderen, hoe stoer is het om zelf in de mast van de Jantje te klimmen! Ook kunnen kinderen zich laten schminken, is er voor hen op zaterdag een muziekworkshop door Onstuimig Schuim en kunnen ze op zondag broodjes bakken boven een vuurton. 

Naast de Palingrokerij van Gaele Postma en deels in het Visserijmuseum is een overdekte markt met zo’n twintig kramen. Hier is voor elk wat wils te koop, van verschillende overheerlijke streekproducten en prachtige bloemarrangementen tot sieraden, leuke cadeautjes en kinderkleding, ook zijn er enkele oude ambachten te zien en is op zaterdag een portrettekenaar aan het werk.

Op de kade zorgen zaterdag de Stagemates en zondag Auth & Tiek met straattheater voor vermaak en in de horecagelegenheden rond de haven kan men genieten van gezelligheid en muziek onder het genot van heerlijke gerechten of versnaperingen.

Kortom er is van alles te zien en te beleven tijdens WinterWelVaart Zoutkamp.

WinterWelVaart Zoutkamp is gratis toegankelijk op zaterdag 8 december en zondag 9 december vanaf 11.00 uur. Het volledige programma wordt gepubliceerd op: www.winterwelvaartzoutkamp.nl.

Geplaatst op 03-12-2018 16:12

Garnalenkoningin opent WinterWelVaart Zoutkamp 2018

Op zaterdag 8 december en zondag 9 december vormt de gezellige binnenhaven van Zoutkamp het decor voor WinterWelVaart Zoutkamp.

Dit evenement is een van de drie regionale versies van WinterWelVaart in de stad Groningen twee weken later. De openingshandeling in Zoutkamp wordt 8 december om 11.00 uur bij het Visserijmuseum verricht door de Garnalenkoningin, die daarna nog een verrassing in petto heeft…

Op 8 en 9 december liggen aan de sfeervol verlichte Reitdiepskade in Zoutkamp verschillende schepen afgemeerd die vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Zo is er het stoere oud marineschip de Triton, waar men aan boord kan kijken, luisteren en proeven over de tijd dat de Triton nog marineschip was. Kinderen kunnen mastklimmen op de Jantje. Stap ook gerust aan boord van de reddingboot Gebroeders Luden, het museumschip de ZK 4 en enkele viskotters en proef de maritieme sfeer.

Activiteiten voor jong en oud

Aan boord van enkele schepen en op de kade, in het Visserijmuseum en bij de horecagelegenheden kan men twee dagen genieten van kunst en cultuur; exposities, een spannend verhaal door de Verhalenvertellers of muziek van o.a. de Poedies, Onstuimig Schuim, het Zoutkamper Smartlappenkoor, Popkoor Hadewijn, Lenny & Junior, accordeonisten Theo Zant en Harma Weber en WinterWelVaart Troubadour Tim de Jong.

In het Visserijmuseum zie je de garnalenpelsters en nettenboeters bezig en buiten zorgen de visbakkers voor overheerlijke vlamzalm. Je kunt raden welke vissoorten zoal gevangen worden op zee.

Ook zijn er volop activiteiten voor de kinderen, hoe stoer is het om zelf in de mast van de Jantje te klimmen! Ook kunnen kinderen zich laten schminken, is er voor hen op zaterdag een muziekworkshop door Onstuimig Schuim en kunnen ze op zondag broodjes bakken boven een vuurton.

Naast de Palingrokerij van Gaele Postma en deels in het Visserijmuseum is een overdekte markt met zo’n twintig kramen. Hier is voor elk wat wils te koop, van verschillende overheerlijke streekproducten en prachtige bloemarrangementen tot sieraden, leuke cadeautjes en kinderkleding, ook zijn er enkele oude ambachten te zien en is op zaterdag een portrettekenaar aan het werk.

Op de kade zorgen zaterdag de Stagemates en zondag Auth & Tiek met straattheater voor vermaak en in de horecagelegenheden rond de haven kan men genieten van gezelligheid en muziek onder het genot van heerlijke gerechten of versnaperingen.

Kortom er is van alles te zien en te beleven tijdens WinterWelVaart Zoutkamp.

WinterWelVaart Zoutkamp is gratis toegankelijk op zaterdag 8 december en zondag 9 december vanaf 11.00 uur. Het volledige programma wordt gepubliceerd op: www.winterwelvaartzoutkamp.nl.
... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft het bericht van Roodehaan eten, drinken, camping & live-muziek gedeeld.
Marne Cultuur
Roodehaan gaat door! Een paar huizen verderop :-)

Geplaatst op 03-12-2018 08:32

Roodehaan gaat door! Een paar huizen verderop 🙂 ... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Henk de Ruiter, iets voor GG & the Cruisers ?

Dan kom ik zeer zeker Henk de Ruiter, vlakbij mij in de buurt.

Jolanda Wierenga

Groot afscheidsfeest De Marne 14 december! 
Kom je ook?

Op 14 december nemen we afscheid van de Gemeente De Marne met een groot muziekfeest! Met onder meer een Ode aan Het Hogeland door Arnold Veeman en Burdy, de fanfares CMV Wilhelmina Leens, Orpheus Eenrum en Muziekvereniging St. Caecilia, het Hogelandster Strijkkwartet, Chr Vrouwenkoor Pro Musica  en tubaspeler Matthijs Leffers. Aansluitend natuurlijk een borrel met hapje!

19.30 Inloop
20.15 Programma
21.30 Borrel 
Locatie: Feesttent, Bedrijventerrein Ulrum, Haarlanden 6.
Hier aanmelden: https://www.demarne.nl/afscheid

Geplaatst op 02-12-2018 11:46

Groot afscheidsfeest De Marne 14 december!
Kom je ook?

Op 14 december nemen we afscheid van de Gemeente De Marne met een groot muziekfeest! Met onder meer een Ode aan Het Hogeland door Arnold Veeman en Burdy, de fanfares CMV Wilhelmina Leens, Orpheus Eenrum en Muziekvereniging St. Caecilia, het Hogelandster Strijkkwartet, Chr Vrouwenkoor Pro Musica en tubaspeler Matthijs Leffers. Aansluitend natuurlijk een borrel met hapje!

19.30 Inloop
20.15 Programma
21.30 Borrel
Locatie: Feesttent, Bedrijventerrein Ulrum, Haarlanden 6.
Hier aanmelden: www.demarne.nl/afscheid
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Raymond en Wiebe gaan jullie?

Mandana Groenendijk

Wij niet andere verplichting

Petra De Boer - Arends

Gemeentewapen voor Het Hogeland

Op woensdag 28 november is het gemeentewapen voor Het Hogeland openbaar gemaakt in de Raadsklankbordgroep (een afvaardiging van raadsleden uit de vier BMWE-gemeenten). 

De stuurgroep herindeling BMWE heeft heraldisch tekenaar Piet Bultsma gevraagd een ontwerp voor dit gemeentewapen te maken. Met input van een vertegenwoordiging van de historische verenigingen en de burgemeesters van de vier gemeenten is er een ontwerp tot stand gekomen. De stuurgroep herindeling BMWE heeft dit ontwerp unaniem goedgekeurd. Ook de Hoge Raad van Adel heeft positief geadviseerd. Ook al moet het gemeentewapen nog bij Koninklijk Besluit worden verleend, het kon al wel aan de buitenwereld worden getoond.

Uiterlijk

Het wapen bestaat voornamelijk uit de kleuren blauw en groen. In het blauwe gedeelte staat op een groene gewelfde grasgrond een stappend paard met een goudkleurige, aanziende ruiter met in zijn rechterhand een lans met daaraan een vaan met drie rechthoekige slippen. Achter de ruiter zit een dame in amazonezit; ze heeft haar rechterarm op zijn rechterschouder en haar linkerarm in haar zij. Beiden zijn middeleeuws gekleed. Linksboven staat een zevenpuntige ster. In het gras zijn twee gouden, schuingekruiste tarwearen zichtbaar. Het schild is gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.

Toelichting op het gemeentewapen

Het grondgebied van de vier gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond beslaat nagenoeg het grondgebied van het vroegere Ommeland Hunsingo. Daarom is ervoor gekozen om aansluiting te zoeken met het oude wapen van Hunsingo, dat teruggaat op het zegel uit de 13e eeuw. Eén of meer personen te paard, vergezeld van dieren en hemellichamen vormen een opvallend element in de wapens van dit gebied. Dit was in de 14e en 15e eeuw een streekgebonden wapenbeeld, waarvan de betekenis nog steeds niet duidelijk is, maar wel opvallend voor dit gebied. 

Daarnaast is er voor gekozen om de kleuren groen en blauw te gebruiken: blauw als een verwijzing naar de altijd hoge (blauwe) luchten en de Waddenzee. De groene gewelfde schildvoet verwijst naar de wierde en naar de naam van de nieuwe gemeente. De twee gekruiste tarwearen verwijzen naar de agrarische sector. Van de huidige gemeentewapens die vervallen is de vijfbladige kroon en de wapenspreuk Ex Undis overgenomen.

Geplaatst op 01-12-2018 12:47

Gemeentewapen voor Het Hogeland

Op woensdag 28 november is het gemeentewapen voor Het Hogeland openbaar gemaakt in de Raadsklankbordgroep (een afvaardiging van raadsleden uit de vier BMWE-gemeenten).

De stuurgroep herindeling BMWE heeft heraldisch tekenaar Piet Bultsma gevraagd een ontwerp voor dit gemeentewapen te maken. Met input van een vertegenwoordiging van de historische verenigingen en de burgemeesters van de vier gemeenten is er een ontwerp tot stand gekomen. De stuurgroep herindeling BMWE heeft dit ontwerp unaniem goedgekeurd. Ook de Hoge Raad van Adel heeft positief geadviseerd. Ook al moet het gemeentewapen nog bij Koninklijk Besluit worden verleend, het kon al wel aan de buitenwereld worden getoond.

Uiterlijk

Het wapen bestaat voornamelijk uit de kleuren blauw en groen. In het blauwe gedeelte staat op een groene gewelfde grasgrond een stappend paard met een goudkleurige, aanziende ruiter met in zijn rechterhand een lans met daaraan een vaan met drie rechthoekige slippen. Achter de ruiter zit een dame in amazonezit; ze heeft haar rechterarm op zijn rechterschouder en haar linkerarm in haar zij. Beiden zijn middeleeuws gekleed. Linksboven staat een zevenpuntige ster. In het gras zijn twee gouden, schuingekruiste tarwearen zichtbaar. Het schild is gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.

Toelichting op het gemeentewapen

Het grondgebied van de vier gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond beslaat nagenoeg het grondgebied van het vroegere Ommeland Hunsingo. Daarom is ervoor gekozen om aansluiting te zoeken met het oude wapen van Hunsingo, dat teruggaat op het zegel uit de 13e eeuw. Eén of meer personen te paard, vergezeld van dieren en hemellichamen vormen een opvallend element in de wapens van dit gebied. Dit was in de 14e en 15e eeuw een streekgebonden wapenbeeld, waarvan de betekenis nog steeds niet duidelijk is, maar wel opvallend voor dit gebied.

Daarnaast is er voor gekozen om de kleuren groen en blauw te gebruiken: blauw als een verwijzing naar de altijd hoge (blauwe) luchten en de Waddenzee. De groene gewelfde schildvoet verwijst naar de wierde en naar de naam van de nieuwe gemeente. De twee gekruiste tarwearen verwijzen naar de agrarische sector. Van de huidige gemeentewapens die vervallen is de vijfbladige kroon en de wapenspreuk Ex Undis overgenomen.
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Echt middeleeuws inderdaad. De man stuurt en de dame rijdt passief mee. Beetje jammer dat er niet en wat modernere versie van dit middeleeuwse tafereel gemaakt kon worden.. Zijn we zo'n ouderwetse gemeente? Moet alles maar gewoon weer bij het oude blijven? Jammer dat de spiksplinternieuwe gemeente Het Hogeland ervoor kiest om oude patronen als symbool te gebruiken.

Wapen van waterschap Hunsingo 🤔

Wat een onzin!

Wapen van Winsum, lijkt er ook erg op.

Vraagje: wat heeft dit pré Middeleeuws ontwerp gekost?

Ik vind het wel een mooi wapen met gevoel voor traditie. Mooi is ook de groene heuvel als symbool voor het "hoge" land en de wierden.

Geen zee?

+ View previous comments

Marne Cultuur heeft het bericht van Coöperatie klooster&buren/Stichting SintJan gedeeld.
Marne Cultuur
Op 14 december kun je voor je kerstboom (en versiering) terecht op de kerstmarkt van Coöperatie klooster&buren/Stichting SintJan. Deze dames hebben er zo te zien nu al zin in....

Geplaatst op 01-12-2018 11:01

Op 14 december kun je voor je kerstboom (en versiering) terecht op de kerstmarkt van Coöperatie klooster&buren/Stichting SintJan. Deze dames hebben er zo te zien nu al zin in....De kerstbomen voor de verkoop op de kerstmarkt zijn ingekocht. Dat waren natuurlijk niet alleen kerstbomen ook koffie met iets lekkers. Heel veel plezier gehad. Ps. we zijn nog aan het laden er zijn er dus meer. Maar denk er om op=op. vrijdag 14 december van 15.30 uur tot 20.30 uur. ... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft het bericht van De Marne nieuws gedeeld.
Marne Cultuur
Welke sportieveling ziet wel wat in deze vacature?

Geplaatst op 28-11-2018 16:47

Welke sportieveling ziet wel wat in deze vacature?(Advertentie) ... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd.
Marne Cultuur
Oude foto’s en verhalen gezocht van Lauwersoog

LAUWERSOOG – Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken. Zo is er naast alle activiteiten ook een expositie met als thema “50 jaar Lauwersoog”. 

De aanleg van de dijk, haven en sluizen in 1969 heeft nog al wat impact gehad op de regio. Zo moest noodgedwongen de visserijhaven uit Zoutkamp verhuizen en werd de Lauwerszee ingeruild voor het Lauwersmeer. Voor het samenstellen van de expositie zijn we opzoek naar oude foto’s en verhalen van deze gebeurtenis. Zowel oudere als recente foto’s zijn van harte welkom. Wel verzoeken we je om enkel scans van foto’s in te sturen die voldoen aan het volgende

Scan in originele afmetingen;
JPEG, minimaal 150 DPI op het originele formaat;
Vermeld wanneer de foto is genomen en wie erop te zien is;
Vermeld e-mailadres en telefoonnummer, zodat we eventueel contact kunnen opnemen als we je iets willen vragen en om je uit te nodigen voor de opening van de tentoonstelling.

Doe je mee?
Daar zijn we blij mee! Verstuur jouw ingescande foto(s) vóór 01 april 2019 naar info@promotielauwersoog.nl per e-mail (< 5 MB) of gratis via WeTransfer (> 5 MB). Je ontvangt uiterlijk een week na de sluitingsdatum bericht of jouw foto onderdeel wordt van de tentoonstelling. Stichting Promotie Lauwersoog zal een selectie van de ingezonden fotos tonen.

“De dag van de Garnaal” in de haven van Lauwersoog word volgend jaar gehouden op zaterdag 11 mei 2019 gelijktijdig met de reddingbootdag van de KNRM. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.dagvandegarnaal.nlImage attachment

Geplaatst op 28-11-2018 11:22

Oude foto’s en verhalen gezocht van Lauwersoog

LAUWERSOOG – Op Lauwersoog vind zaterdag 11 mei 2019 wederom de Dag van de Garnaal plaats. Deze editie wordt wel heel speciaal. Lauwersoog bestaat namelijk in het voorjaar van 2019 exact 50 jaar. Reden genoeg voor Stichting Promotie Lauwersoog om extra uit te pakken. Zo is er naast alle activiteiten ook een expositie met als thema “50 jaar Lauwersoog”.

De aanleg van de dijk, haven en sluizen in 1969 heeft nog al wat impact gehad op de regio. Zo moest noodgedwongen de visserijhaven uit Zoutkamp verhuizen en werd de Lauwerszee ingeruild voor het Lauwersmeer. Voor het samenstellen van de expositie zijn we opzoek naar oude foto’s en verhalen van deze gebeurtenis. Zowel oudere als recente foto’s zijn van harte welkom. Wel verzoeken we je om enkel scans van foto’s in te sturen die voldoen aan het volgende

Scan in originele afmetingen;
JPEG, minimaal 150 DPI op het originele formaat;
Vermeld wanneer de foto is genomen en wie erop te zien is;
Vermeld e-mailadres en telefoonnummer, zodat we eventueel contact kunnen opnemen als we je iets willen vragen en om je uit te nodigen voor de opening van de tentoonstelling.

Doe je mee?
Daar zijn we blij mee! Verstuur jouw ingescande foto('s) vóór 01 april 2019 naar info@promotielauwersoog.nl per e-mail (< 5 MB) of gratis via WeTransfer (> 5 MB). Je ontvangt uiterlijk een week na de sluitingsdatum bericht of jouw foto onderdeel wordt van de tentoonstelling. Stichting Promotie Lauwersoog zal een selectie van de ingezonden foto's tonen.

“De dag van de Garnaal” in de haven van Lauwersoog word volgend jaar gehouden op zaterdag 11 mei 2019 gelijktijdig met de reddingbootdag van de KNRM. De dag begint vanaf 10 uur ‘s ochtends en eindigt om 5 uur ’s middags. De Dag van de Garnaal is met dertigduizend bezoekers een topattractie in Noord Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.dagvandegarnaal.nl
... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft een foto van Ede Staal Muziekfestival gedeeld.
Marne Cultuur

Geplaatst op 27-11-2018 16:12

Het was even stil rond het festival, maar we mogen bekend maken dat er op 21 september 2019 weer een Ede Staal Muziekfestival is. Er komen weer fantastische artiesten zowel overdag als in ons avond programma. Binnenkort lanceren we onze nieuwe website. Tot die tijd houden we je op de hoogte middels onze Facebookpagina! ... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft 2 nieuwe foto's toegevoegd.
Marne Cultuur
Eerste Jubileumboek 50 Jaar Notoarestoen voor oudste vrijwilliger (80)

Op 23 november 1968 plantte notaris Smit samen met dertig vrijwilligers uit het dorp de eerste tweeduizend bomen en struiken voor zijn arboretum. Exact 50 jaar later, op vrijdag 23 november 2018, planten kinderen uit Eenrum  tien nieuwe collectiebomen en wordt het eerste exemplaar van het Jubileumboek 50 Jaar Notoarestoen uitgereikt aan vrijwilliger Paul Datema die er 50 jaar geleden als vrijwilliger bij aanwezig was toen de eerste bomen de grond in gingen.

Stichting Arboretum Notoarestoen viert het heugelijke feit dat notaris Smit 50 jaar geleden startte met zijn groene experiment. De weidse Groninger horizon maakte geleidelijk aan plaats voor het groen van moerascipressen, sequoias, honderden rododendrons en andere exoten. Zijn levenswerk is een bijzonder cultuurhistorisch erfgoed geworden op het Groninger Hogeland. 

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum is het verhaal van de eigenzinnige notaris voor het eerst vastgelegd in boekvorm. Een naslagwerk over de geschiedenis van een uniek stukje Groningen met  historische foto’s die de fascinerende transformatie van kaal weiland tot groen paradijs zichtbaar maken.  Ook bevat het boek een kleurrijke impressie van de hedendaagse zeldzame exoten in Notoarestoen en wordt de vraag beantwoord: is het grensverleggende experiment van de notaris geslaagd? 

De Stichting heeft tot doel om de waardevolle groene collectie te behouden voor de volgende generaties en dit betekent dat de verzameling regelmatig aangevuld wordt met nieuwe zeldzame bomen.  Afgelopen vrijdag plantten Eenrummer kinderen tien nieuwe bijzondere uitheemse bomen, variërend van de Mantsjoerijse kurkboom, de Chinese bijenboom tot de zeldzame Rehderodendron (geen rododendron!) uit Azië.  Naast de boom begroeven de jonge Eenrummers in waterdichte kokers hun toekomstvisie op Notoarestoen: ‘’Hoe denk je dat het arboretum er over 50 jaar uit ziet?”  

Het jubileumboek 50 Jaar Notoarestoen is te koop bij meerdere winkeliers in Eenrum en is te bestellen via www.arboretumeenrum.nl 

fotos zijn van Hylco BouwstraImage attachment

Geplaatst op 27-11-2018 11:07

Eerste Jubileumboek 50 Jaar Notoarestoen voor oudste vrijwilliger (80)

Op 23 november 1968 plantte notaris Smit samen met dertig vrijwilligers uit het dorp de eerste tweeduizend bomen en struiken voor zijn arboretum. Exact 50 jaar later, op vrijdag 23 november 2018, planten kinderen uit Eenrum tien nieuwe collectiebomen en wordt het eerste exemplaar van het Jubileumboek 50 Jaar Notoarestoen uitgereikt aan vrijwilliger Paul Datema die er 50 jaar geleden als vrijwilliger bij aanwezig was toen de eerste bomen de grond in gingen.

Stichting Arboretum Notoarestoen viert het heugelijke feit dat notaris Smit 50 jaar geleden startte met zijn groene experiment. De weidse Groninger horizon maakte geleidelijk aan plaats voor het groen van moerascipressen, sequoia's, honderden rododendrons en andere exoten. Zijn levenswerk is een bijzonder cultuurhistorisch erfgoed geworden op het Groninger Hogeland.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum is het verhaal van de eigenzinnige notaris voor het eerst vastgelegd in boekvorm. Een naslagwerk over de geschiedenis van een uniek stukje Groningen met historische foto’s die de fascinerende transformatie van kaal weiland tot groen paradijs zichtbaar maken. Ook bevat het boek een kleurrijke impressie van de hedendaagse zeldzame exoten in Notoarestoen en wordt de vraag beantwoord: is het grensverleggende experiment van de notaris geslaagd?

De Stichting heeft tot doel om de waardevolle groene collectie te behouden voor de volgende generaties en dit betekent dat de verzameling regelmatig aangevuld wordt met nieuwe zeldzame bomen. Afgelopen vrijdag plantten Eenrummer kinderen tien nieuwe bijzondere uitheemse bomen, variërend van de Mantsjoerijse kurkboom, de Chinese bijenboom tot de zeldzame Rehderodendron (geen rododendron!) uit Azië. Naast de boom begroeven de jonge Eenrummers in waterdichte kokers hun toekomstvisie op Notoarestoen: ‘’Hoe denk je dat het arboretum er over 50 jaar uit ziet?”

Het jubileumboek 50 Jaar Notoarestoen is te koop bij meerdere winkeliers in Eenrum en is te bestellen via www.arboretumeenrum.nl

foto's zijn van Hylco Bouwstra
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Lisa, Hennie, Lia, Chris, Eric-Jan, Ron

Catja Havinga-Zant

prachtige tuin,ik ga het boek kopen.

Marne Cultuur heeft het bericht van Stichting Culturele Activiteiten Kloosterburen - SCAK gedeeld.
Marne Cultuur
Op zondag 9 december kun je mee tijdens een muzikaal rondje in Kloosterburen.

Geplaatst op 26-11-2018 17:22

Op zondag 9 december kun je mee tijdens een muzikaal rondje in Kloosterburen.Schrijf vast in je agenda: 9 december 15.00u Muzikaal rondje Kloosterburen. ... See MoreSee Less

Marne Cultuur heeft het bericht van Solt gedeeld.
Marne Cultuur

Geplaatst op 26-11-2018 09:41

Solt
De meest verse garnalen die halen wij gewoon hier uit de zee. Om ook Chef-Kok Leon Mazairac van het tv-programma BinnensteBuiten te overtuigen van de smaak van onze garnalen, namen wij hem mee op sleeptouw. Benieuwd welk gerecht hij met onze garnalen heeft gemaakt? Check de video (vanaf 09:30 min)!
... See MoreSee Less

 

Comment on Facebook

Mooi filmpje met kok Leon. Alfred van der Meulen

Load more